Дезинформационна кампания очерня Роман Протасевич

Статии, в които му се приписват връзки с неонацистки групировки, се появиха отначало в рускоезичните медии, после бързо бяха тиражирани на десетки езици

| Свят, Коментар

Малко след ареста на беларуския журналист Роман Протасевич, намирал се на борда на самолета, отклонен към беларуската столица при безпрецедентна акция на режима в Минск, в интернет започна дезинформационна кампания, целяща да дискредитира опозиционера.

Статии, в които му се приписват връзки с неонацистки групировки, се появиха отначало в рускоезичните медии, после бързо бяха тиражирани на десетки езици.

В социалните мрежи взеха да се появяват фотографии на младежи, изпънали ръка в нацистки поздрав или с есесовски емблеми по дрехите - уж негови снимки като млад. Кампания за дезинформация, подобна на тези, които се лансираха и преди срещу критиците на Кремъл, коментират експертите.

Роман Протасевич - от млад активист до черната овца на беларуския режим

АФП откри човека от фотоса с нацисткия поздрав. Това е Константин Ахроменко. Младият беларусин потвърди, че е сниман той, и заяви, че това е станало "преди 10-12 години". "Никога не сме били нацисти. Правехме си такива снимки просто на шега, защото държавната пропаганда ни нарече нацисти", каза той.

Също и човекът с каска на есесовец се оказа не Роман Протасевич, а Едуард Лобов, бивш политзатворник от Беларус, заминал да се сражава в Източна Украйна.

Журналист или боец?

Многобройни твърдения, качени онлайн, се опират на факта, че според самия Протасевич той е прекарал известно време с украински паравоенни формирования в източните райони на страната след анексията на Крим от Русия през 2014 г.

Родителите на Протасевич твърдят, че е говорил под натиск

В Мрежата го наричат "терорист" и "екстремист", като заявяват, че е воювал в редиците на батальон "Азов" - знае се, че там има бойци с неонацистки убеждения.

Семейството на Протасевич, колегите му и дори някои войници от "Азов" настояват, че той е бил в Украйна само като журналист, макар да е придружавал украинските сили, които се борят със сепаратистите, подкрепяни от Русия.

Някои от публикациите за Протасевич в интернет са съпроводени със снимки на младеж с военна униформа.

Беларуската телевизия излъчи запис с разпит на Роман Протасевич

АФП нямаше как да провери дали е заснет точно той. На някои от фотосите младеж, приличащ на него, носи военна униформа, на други - държи в ръце автомат "Калашников".

"Беларус трябва да бъде свободна"

Владислав Соболевски, началник-щаб на батальон "Азов" от 2014 до 2017 г., заяви, че Протасевич се е записал в него като журналист, "за да подпомогне Украйна, а в бъдеще да помогне и на собствената си страна".

"Възгледите му бяха: Лукашенко трябва да си отиде. Беларус трябва да бъде свободна", каза той, визирайки беларуския президент, който управлява от 1994 г.

Белгия затваря въздушното си пространство за беларуски авиокомпании

Бащата на опозиционера - Дмитрий, който живее в Полша, също подчерта, че синът му "е бил и си остава журналист".
"Той беше в Донбас като журналист, който си върши работата", каза той.

Това бе потвърдено също от командира на "Азов" Андрий Билецки и от говорителката на батальона Анастасия Римар - и двамата заявиха, че Протасевич е придружавал бойците, само за да отразява действията им, и не е участвал активно в боевете.

"Типична кремълска пропаганда"

Двайсет и шест годишният журналист често е споменавал в разговори за престоя си в Украйна. Има и видеоклип, показващ как го превързват след раняване. Винаги обаче е изтъквал, че е бил там, за да документира сраженията, а не за да се бие той самият.

Развитието на ситуацията около Беларус - коментари от руския и британския печат

Според Euvsdisinfo.eu - проект на външното ведомство на ЕС, предназначен за борба с руската дезинформация, става дума за съзнателен опит да бъде "очернен" Протасевич.

Статия, поместена на сайта, сравнява тези "усилия за дезинформация" с използваните срещу критици на Кремъл като Алексей Навални.

Русия е ключов съюзник на Лукашенко, който хвърли зад решетките стотици опозиционери след масовите протести, избухнали след спорното му преизбиране миналата година.

НАТО призова за незабавно освобождаване на Протасевич

Виждаме смесица от факти, лъжи и безпочвени или недоказуеми обвинения, "носеща всички белези на типична кремълска пропаганда", заяви Якуб Каленски, главен изследовател в Атлантическия съвет - аналитичен център с централа във Вашингтон.

"Целта не е да убедят хората в дадена версия на събитието, а да представят множество различни версии, да заплетат следите и да погребат фактите под дебел слой лъжи", каза той пред АФП. 

/Текстът е на Ладка Мортковиц от Франс прес/

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още