Детска градина и Отделение по гастроентерология са затворени в Сливен заради Ковид-19

Най-вероятно пациент, който е преминал през Отделението по гастроентерология  в сливенската МБАЛ „Хаджи Димитър“ е носител на коронавирус и причина за случаите с  инфекциозното заболяване за последните 24 часа на медицински персонал от  Сливен. Това каза днес кметът на града Стефан Радев по повод установените 9 нови случая в града. От тях двама са лекари, 4 медицински сестри и двама санитари. Седем от медицинския персонал  работят в  Отделението по гастроентерология  на  МБАЛ „Хаджи Димитър“, а единият от лекарите е от Военна болница, контактен е с лице от  екипа на гастроентерологията.

Деветият случай е лице от кв. „Клуцохор” и няма връзка с диагностицираните медици. Всички те са настанени в болница, поясни кметът.

Отделението по гастроентерология  в МБАЛ „Хаджи Димитър“ще бъде затворено за дезинфекция, след което може да отвори, но голяма част от персонала в момента е диагностициран. Затова пациентите ще бъдат пренасочени към другите отделения в града на Военна болница и на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”.

По думите на кмета всички, които са преминали през последния месец през това отделение са установени и ще бъде преценено как ще се процедира с тях като тестване и скрининг.

Кметът обяви, че  заради случая  днес е затворена и Детска градина „Детство” в кв. „Младост”. Родителите са предупредени да не водят децата в детското заведение, защото има лице от персонала, което е било контактно с диагностицирани. Взета е проба на служителката, но резултатът все още не  излязъл.

В двете Инфекциозни отделения на сливенските болници, в които се лекуват болни от Ковид-19  към момента са настанени 24 лица, от тях 10 са медицински персонал.

Общо 103 са вече заразените на територията на общината, 69 са излекуваните, починалите са 10.

В аудиото чуйте репортаж по темата:

Прочетете още