Десет години от двойното терористично нападение в московското метро

| Свят

Днес се навършват десет години от двойното терористично нападение в московското метро, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Две атентаторки се самовзривиха на две станции в метрото на руската столица на 29 март 2010 година. Първата експлозия бе в 07:47 ч. московско време на метростанция "Лубянка" във втория вагон на пристигащ на станцията влак на метрото. В резултат на взрива бяха убити 24 пътници. Втората експлозия стана в 08:36 ч. на станция "Парк на културата" в третия вагон на пристигащ влак.

При нея загинаха 12 души. Ранени бяха общо 88 души, като петима от тях по-късно починаха в болница. Освен руснаци сред жертвите имаше граждани на Таджикистан и Молдова, а сред ранените имаше граждани на Малайзия, Израел, Киргизстан и Филипините.

След взривовете движението на влаковете по централния участък на московското метро бе преустановено. Служители на метрото и на руското министерство на извънредните ситуации евакуираха от метростанциите над 3500 души. Движението на влаковете бе възстановено в 16:39 ч. московско време.

Вечерта на 29 март тогавашният руски президент Дмитрий Медведев почете паметта на загиналите, като постави цветя на мястото на терористичната атака на метростанция "Лубянка", а 30 март бе обявен за ден на траур в Москва.

На 2 април 2010 г. говорителят на Руския следствен комитет Владимир Маркин заяви пред журналисти, че атентаторката от метростанция "Парк на културата" е родената през 1992 г. Дженет Абдулаева (по други данни Абдуррахманова), вдовица на убития през 2009 г. дагестански екстремист Умалат Магомедов. На 6 април Руският национален антитерористичен комитет потвърди самоличността и на атентаторката от "Лубянка" - Мариам Шарипова, родена в Дагестан през 1982 година.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още