Депутатите събраха кворум и започнаха работа

След като кворумът за заседанието бе събран БСП и ДПС влязоха в зала

С кворум от 121 народни представители парламентът започна работа. При регистрацията БСП и ДПС не влязоха в зала. Минути преди заседанието пред медиите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че неговата парламентарна група няма да се регистрира заради промените в Изборния кодекс предлагани от ГЕРБ.

„Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене на бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив - създава предпоставки за хаос и фалшификации“, заяви Карадайъ. 

ДПС няма да се регистрира в зала

След като кворумът за заседанието бе събран БСП и ДПС влязоха в зала.

Програмата на парламента предвижда обсъждане на второ четене на промените в Изборния кодекс. 

Йордан Цонев от ДПС предложи гласуването да бъде отложено. Предложението му  обаче бе отхвърлено. Окончателното решение по предложенията за промените в Изборния кодекс ще бъде взето от депутатите в пленарна зала.

Парламентът разглежда на второ четене промените в Изборния кодекс

Прочетете още