Депутатът Иван Христанов: Предстои въвеждане на рамка на институционална нетърпимост към корупционните практики

Като изключително убедителни определи резултатите от изборите за нов парламент в пресклуба на БТА-Плевен Иван Христанов, който е единият от депутатите за 15-ти МИР – Плевен от Продължаваме промяната. Той посочи: „Ние не сме просто народни представители от Продължаваме промяната. Ние сме народни представители от област Плевен и имаме основна задача да отстояваме интересите на гражданите на цялата област, независимо от техните политически“.

В контекста на празника Никулден, Иван Христанов каза: „Ние ще се погрижим „развалянето на рибата“ да спре да бъде от главата“.

Вторият от двамата народни представители от Продължаваме промяната за област Плевен Стоил Стоилов каза, че нулевата корупция ще бъде основен приоритет в работата на народните представители от Продължаваме промяната в 47-то Народно събрание, като в тази връзка във фокус ще бъдат промени в съдебната система, както и конкретно в Закона за Комисията за борба с корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Приоритетите на Продължаваме промяната включват още спиране на лобистки закони, които се прoкарват в Народното събрание, както и да се спрат корекциите на нормативни актове, които се правят чрез преходни и заключителни рапоредби.

„Искаме от сега нататък законодателната дейност да включва широко обществено обсъждане и всички заинтересовани страни да участват в законодателния процес. Научихме, че оценките на въздействие, които трябва да се правят преди приемането на всеки законопроект, до сега са били формалност или не са правени“, каза още Стоил Стоилов.

Иван Христанов посочи, че министрите и техните заместници в следващото управление на България трябва да въведат една рамка на институционална нетърпимост към корупционните практики, която да бъде подплатена от конкретни мерки относно това, как тези практики ще бъдат неутрализирани в конкретните министерства.

Относно идеята за намаляване на административната тежест, която е заложена в бъдещата работа на Продължаваме промяната, народният представител Иван Христанов каза, че става дума за политическа воля за налагане на нова философия на зачитане от страна на държавната администрация на ресурса на обикновения гражданин и на компаниите. Той посочи още, че според направено проучване от Продължаваме промяната, администрацията пилее годишно милиони човекочасове в необвързани с гражданските интереси, непродуктивни занятия от типа на „клюки, редение на пасианси и др.

Спрямо изложеното в предизборната кампания Иван Христанов посочи, че остават амбициите за изграждане на хидроенергиен възел при Никопол, както и картиране на геотермалните източници в Дунавската равнина с акцент върху региона на град Долни Дъбник.

По отношение икономическото развитие той подчерта, че ще бъде оказано от Продължаваме промяната за изграждане на Индустриален парк. От партията имат два основни приоритета, които включват ремонт на пътищата, свързващи малките населени места, както и подмяна на фериботните връзки на река Дунав с мостове, като предстои уточняването на вида трянспортни връзки, които ще бъдат осигурявани по тях.

От Продължаваме промяната започват ежеседмични срещи с хората в Плевен и региона,които ще бъдат обявявани предварително – на фейсбук страницата, както и чрез медиите.

В срещата участваха още Виолета Иеремиева и Тони Тотев, членове на Продължаваме промяната - Плевен.

Прочетете още