Денков: При 750 заболели на 100 000 население – дистанционно обучение

Зелен сертификат за учителите – най-рано след месец

Мариана Корчакова с още информация:

Ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 750 на 100 000 население, ще се затварят изцяло училищата и ще се преминава към дистанционна форма на обучение, информира bTV.

Това каза просветният министър Николай Денков след среща в Министерството на здравеопазването (МЗ) с експерти по отношение на мерките срещу коронавируса.

Това е предложение на здравното министерство и ние се съгласяваме с него, защото натискът върху болниците е много голям, заяви Денков, уточнявайки, че всички решения в системата ще бъдат взимани на база заболеваемостта на ниво община, а не на ниво област.

„Ученически отдих и спорт“ отговори на Денков

Зелен сертификат за учителите най-рано след месец МОН ще подкрепи евентуално решение на МЗ за въвеждане на зелени сертификати в обектите с обществено предназначение, включително в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец.

Гратисният период е необходим, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират. Трябва да стигнем до зелените сертификати в нашата система. В училищната мрежа ще трябва време те да се приложат за педагогическия и непедагогическия персонал, за да могат да се ваксинират учителите.

За учениците по никакъв начин не говорим за изискване за сертификати, уточни Николай Денков.

Той е съгласен и с предложението маските за всички работещи в училище и за учениците над 5. клас да станат задължителни. МОН предлага за учениците със специални образователни потребности да се изисква допълнително мнение от личния или лекуващия лекар.Как ще става ротацията на учениците?

МОН установи десетки хиляди фиктивни почивки на ученици за почти 8 млн. лв.

МОН приема ротация за учениците от 5. клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, ако съответната регионална здравна инспекция издаде такава заповед. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки.

Випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес.

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици.В общия случай ще остават вкъщи първо гимназистите с изключение на 12. клас.

При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация и учениците от 12. клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на 7. клас. Учениците от 7. клас и от начален етап ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от 1. до 4. клас.

Преустановяване на колективните извънкласни дейности МОН приема намерението на МЗ да преустанови колективните извънкласни дейности при заболяемост в общината над 500 на 100 000 души, за да се ограничи смесването на ученици от различни паралелки. Болничната система в големите градове вече е претоварена.

При това положение ние трябва да приоритизираме дейностите и в случая важно е, когато събираме деца от различни училища и паралелки, ние увеличаваме много риска от заболяване. Не трябва да смесваме деца от различни паралелки и затова подкрепям решението на МЗ да затворят всички обучителни центрове, в които влизат деца от различни места, заяви просветният министър.

Между двете министерства няма разминавания по предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона (заболяемост над 250 на 100 000 души). Причината е, че във физкултурните салони влизат различни паралелки и опасността

от зараза там е по-висока.При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи. Според преподаватели по физическо възпитание и спорт в тях могат да се разглеждат правилата при различните видове спортове, да се обсъждат съдийски казуси, да се правят междупредметни връзки с биология, химия, математика и др.

През последните две седмици не се отчита нарастване на случаите на коронавирус сред учителите. Карантинираните ученици са 1,35%. Дори се наблюдава леко намаление спрямо предишните дни. Най-много са карантинираните ученици във Видин, а най-малко в Кърджали.

Разликата е почти 10 пъти, допълни Денков. По отношение на учителите най-много са отново във Видин, а най-малко в Плевен. Шест училища са в изцяло електронна среда.Затварянето на детски градини ще става само с предписание на РЗИ."

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още