Деница Сачева: Управляваме кризата

Управляваме кризата, управляваме противоепидемичните мерки, каза в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

Пет месеца има стабилен спад на безработицата, като в момента без работа са 222 518 души, отчете тя. По думите ѝ усещането за изпускане на ситуацията се дължи на естественото безпокойство на всички, тъй като пандемията не е позната. В момента имаме 5800 души, които се лекуват, за последните дни 5700 са оздравелите. 60 млн. лева са изразходвани за допълнително материално стимулиране на лекарите на първа линия, каза Сачева.

В значителна степен пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране, допълни тя. Детски добавки ще има за всички, през директни плащания ще получат тези, които до 410 лв. и съответно до 510 лв. 80%. Останалите граждани ще могат да получат детските си надбавки през данъчни облекчения.

Деница Сачева: Около 220 хиляди запазиха работните си места заради мярката „60/40“

Парите за полицаите и лекарите са осигурени чрез вътрешни преструктурирания в бюджета, каза още Сачева. Отчете, че дефицитът в бюджета е до 2-3 пъти по-нисък в сравнение с повечето европейските страни. Благодарение на увеличението на минималната работна заплата ще се повиши и възнаграждението на личните асистенти.

Прочетете още