Деница Сачева: Свидетели сме на тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания

Това не е протест на майки на деца с увреждания, това са политически провокаци. Видяхме злонамерен хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова, да бъде представен като защита на хората с увреждания, каза министърът

| България, Общество

За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието и тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания, каза пред журналисти днес Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, по повод участието в протестите срещу правителството на членове на движението "Системата ни убива".

СДВР определи като провокация поведението на протестиращите снощи

Това не е протест на майки на деца с увреждания, това са политически провокаци. Видяхме злонамерен хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова, да бъде представен като защита на хората с увреждания, каза Сачева. 

Това, което става на улицата, не е това, от което се нуждаят хората с увреждания - те се нуждаят от конкретни политики и програми, които ние разработваме с тях, коментира социалният министър. Вера Ивановa, от движението "Системата ни убива" , участва в изработването на тези политики, каза Сачева.

Кръстовището при СУ: Третият лагер на недоволните от управлението

Въпреки деструктивния характер на поведение на госпожа Вера Иванова, тя е част от работните групи на социалното министерството и като техен член тя получава информация и може да участва в активен диалог в изработването на политиките, изтъкна още министърът. Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън, протест на майки на деца с увреждания, допълни Сачева и заяви, че това не е такъв протест, а са политически провокации и злоупотреба с каузата на хората с увреждания.

Веска Събева, зам.-председател на Националния комитет на хората с увреждания, каза, че при тези акции за пореден път има противопоставяне на едни хора с увреждания на други, но с различни политически виждания. Ние искаме да работим за доброто на нашите деца и за нашите деца, каза Веска Събева. Подобни тези изказаха и представители на Съюза на слепите и Съюза на глухите в България.

През 2009 г. разходите по бюджета на социалното министерство за политики за хора с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева, през 2020 г. тези разходи вече са 921 766 000. Само за две години два пъти е нараснал бюджетът, който се отделя за политики за хора с увреждания, коментира министърът на труда и социалната на брифинга, на който участваха и представители на организации на хората с увреждания.

Общо с пенсиите за 2020 г. българското общество с данъците си плаща и помага за подобряването на живота на хората с увреждания по отношение на разходи за пенсии, инвалидност, лична помощ, винетки, финансова подкрепа и други помощи, като общите разходи са за 2,926 млрд.лева, каза министърът. В тази сума не влизат разходите за помощи за отопление, патронажна грижа, топъл обяд, хранителни пакети, социални услуги.

Министърът напомни, че преди дни са били одобрени допълнители разходи в размер на 122 млн. лева по бюджета на социалното министерство за лични асистенти, има и увеличение на стандарта за социални услуги с 21 на сто. Разходите за пенсии са 2 млрд. лева, разходите за лична помощ /лични асистенти/ до момента са 83 741 000 лева, като месечната помощ за дете с трайно увреждане се получава от 26 012 деца, а изплатената сума е 83 963 000 лева, месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания достига до 660 544 души и струва 229 776 234 лева. Това е само за първото шестмесечие, уточни министърът.

Тя изтъкна още, че през изминалите две години са били приети три нови закона - за социалните услуги, за личната помощ и промени в Закона за хората с увреждания.

Прочетете още