Сачева пред Би Би Си: Приходите са се увеличили тройно за 10 години

Британската медия припомни изказване на Борисов, в което той заявява, че е готов да подаде оставка, но членовете на партията му не позволявали

| България, Общество

Когато говорим за корупция, трябва да правим разлика между възприятие и факти. Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП – 2 пъти, заяви пред британската медия Би Би Си българският министър на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Във връзка с твърдението на кореспондента на Би Би Си в България – Красимира Хендри, че „според „Трансперънси интернешънъл” България е най-корумпираната страна сред 27-те страни в ЕС”, Сачева отговаря, че „Проблемът с корупцията не е „непроменим”, но е „всекидневна битка”. 

„Животът вече не е черно-бял, и тези от нас, които все още чувстват това, са старомодни“, коментира пред британската медия Сачева. 

В коментар какво се случва в момента на територията на България, Би Би Си припомня изказване на премиера, в което той заявява, че е готов да подаде оставка, но членовете на партията му не позволявали. 

През последните два дни полицията в България насилствено отстрани протестиращите от улиците в столицата на страната. Всичко се случва на фона на продължаващи вече месец демонстрации срещу корупцията и злоупотребата с публични средства, отбелязва още кореспондентът Красимира Хендри в предаването на Би Би Си The Newsroom. 

В него по повод едномесечните демонстрации и премахването на блокадата на Орлов мост, кореспондентката на медията Хендри разказва за причините за протестите у нас - корупцията и злоупотребата с публични средства.

Тя споменава записите, в които премиерът Бойко Борисов "говори нецензурно", конфликта между него и президента Румен Радев, нахлуването в президенството от страна на прокуратурата, снимките на предполагаемото нощно шкафче на премиера. Не пропуска и атаката срещу журналисти на националната конференция на ГЕРБ тази седмица. Хендри интервюира накратко и съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, който подчертава важността на съдебната реформа, върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

„Протестите слагат в центъра на политическия дебат тема, която беше забранена от правителството и апарата от проправителствени медии – нуждата от реформа, върховенство на закона и битка срещу корупцията. Преди това тези теми липсваха в публичния дебат и сега всяка партия ще трябва да дефинира своята позиция по тях и най-накрая да се постигне консенсус за сериозна реформа на съдебната система”, заявява Иванов. 

Прочетете още