Демократична България сезира прокуратурата за мащабното замърсяване на Варненското езеро

Демократична България-Варна предприе поредица от действия във връзка с изляза в медиите информация за мащабно замърсяване на Варненското езеро и Варненския залив с огромно дневно количество фекални води, съдържащи опасни вещества с концентрация до 5 пъти над допустимите норми. 

Портних: Ще търсим по съдебен път отговорност за скъсания тръбопровод в езерото

Във вторник, 5 май, групата на Демократична България в Общинския съвет  внесе искане до председателя на местния парламент за спешно свикване на комисия „Опазване и възпроизводство на околната среда“, на която да бъде извършена експертна оценка на риска и да бъдат набелязани мерки за предотвратяване на екологичната катастрофа, застрашаваща здравето на варненци и предстоящия туристически сезон. Искането включва и свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, която да одобри препоръчаните от комисията мерки и финансовата им рамка. В същия ден бяха внесени и питания до кмета на Варна и областния управител, откога са запознати с аварията и какви действия са предприели до момента, в качеството си на длъжностни  лица за опазване на общественото здраве и сигурността на варненци.

Демократична България--Варна разчита да получи отговор от кмета на града, дали съзнателно е скрил информацията за аварията, първите сигнали за която са получени в разгара на туристическия сезон 2019-та, и има ли това  връзка с есенната кампания за местни избори. 

На 7 май общинският съветник от Демократична България-Варна Стела Николова внесе сигнал в Районна прокуратура срещу неизвестен извършител или длъжностни лица, които със свои действия или бездействия в продължение на почти 9 месеца са застрашили общественото здраве на варненци и гостите на града. 

Прочетете още