„Демократична България“ обжалва отказа за регистрация на листата в Стара Загора

Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова от „Демократична България“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16:15 часа във вторник

| България, Политика

„Демократична България“ внесе жалба в Централната избирателна комисия срещу отказа на РИК в Стара Загора да регистрира листата й за парламентарните избори на 14 ноември, съобщават от коалицията.От ДБ заявяват, че в жалбата им са посочени редица неверни твърдения в акта на Районната избирателна комисия, както и незаконни действия.

Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова от „Демократична България“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16:15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок, твърдят от „Демократична България“. 

Христо Иванов след жребия: Време е да спечели България с №30

От РИК пък заявяват, че флаш паметта е била занесена едва в 18:02 ч.

Тя е необходима, за да се установи автентичността на електронните подписи на пълномощното, подписано от съпредседателите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Според „Демократична България“ видеозаписът от заседанието на комисията показва друго. Флаш паметта е отворена от члена на РИК Денчо Денев. В жалбата се уточнява, че това се е случило в присъствието на друг член на РИК - Елица Сярова. Те са уверили  двамата представители на „Демократична България“, че са свалили от флаш паметта всички необходими документи. 

Асоциации с Меси и божествените сили предизвика жребият на ЦИК

Денев е направил  коментар, че електронният подпис на Атанас Атанасов е издаден в качеството му на председател на ДСБ, а електронният подпис на Христо Иванов като физическо лице.  Нищо такова обаче не се казва в решението на РИК, с което отказва регистрация, заявяват от „Демократична България“.

„След свалянето на файловете отново членът на РИК Станка Хърсева взе флаш паметта, за да провери съдържанието й и колегите й потвърдиха, че са свалили всичко и проверките на подписите са извършени“, свидетелстват представителите на „Демократична България“.

В 16.57 ч. Атанас Славов отново е попитал членовете на РИК дали всички електронни документи са свалени от флаш паметта и е получил потвърждение, че всички необходими файлове са свалени, се казва в съобщението. 

Битката за депутати: Ицо Хазарта срещу Борисов и Нинова, Христо Иванов срещу Пеевски

„Техническият носител с файловете е върнат от членовете на РИК на приносителите в нарушение на изискванията на закона и административните процесуални правила“, се посочва в жалбата на „Демократична България“.

От самата флаш памет може да се установи кога са подписани документите на него и кога документът е отварян за последен път (например чрез функцията Last accessed). Ако са копирани файловете от флашката на компютър, те дори и да се изтрият, в софтуера за отваряне на PDF документа  може да се запази история на отваряните файлове, заявяват още от коалицията.

„Нарушенията, допуснати от членове на РИК и сътрудниците на РИК, при боравенето с електронни документи и техническия носител, на който са предоставени, не може да води до негативни последици спрямо „Демократична България – Обединение“ и въз основа на това да се прави извод за неспазване на изискванията на закона“, се казва в жалбата.

Освен това от „Демократична България“ посочват, че неизвестно защо в РИК Стара Загора не се спазват законови изисквания за боравене с електронен подпис.

„Заявяване на регистрация на кандидатските листи би следвало да е възможно през Системата за сигурно електронно връчване, уредена в Закона за електронното управление. Считаме, че в нарушение на Закона за администрацията, Административнопроцесуалния кодекс и на Закона за електронното управление, РИК не е включен като получател в системата, което налага предаване на документи на технически носител“, посочват от „Демократична България“.

Решението е взето с подкрепата на 13 членове на комисията и три отказа, обяви на пресконференция в пресклуба на БТА председателят на РИК Златина Йовчева.

"Още при представянето на документите приемащите членове на РИК установиха, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното на приносителя не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените документи", посочи председателят на РИК Златина Йовчева. По думите й, от комисията са дали указания "Демократична България - Обединение" да представят необходимите документи до 17.00 часа на 12 октомври, когато изтича законовият срок за регистрация.

"Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че това не е необходимо", подчерта Златина Йовчева. По-късно на електронната поща на РИК е постъпил имейл с подател Надежда Йорданова.

При проверка в публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г. на ЦИК, е установено че посоченият имейл не присъства сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция с коалиция "Демократична България- Обединение".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още