Децата под 1 г. боледуват по-тежко от COVID-19, според Калин Лисички

Най-малкото дете, което съм виждал с коронавирус, беше на 40 дни, след кръщене се заразява, каза Лисички

Децата под 1 година боледуват по-тежко от COVID-19, каза шефът на клиниката по педиатрия в „Токуда“ д-р Калин Лисички. Тези деца нямат имунна система, те имат антитела от майката. Ако майката не е преболедувала, бебето е свръхподатливо на инфекция, коментира Лисички. Той добави, че виновни за заразяването на толкова малки деца са именно възрастните.

Най-малкото дете, което съм виждал с коронавирус, беше на 40 дни, след кръщене се заразява, каза Лисички пред bTV. При най-малките деца до 3 месеца коронавирусната инфекция протича с необичайни симптоми, като един от първите е отказ от хранене. При по-голям вирусен товар се наблюдават същите симптоми като при възрастните хора, каза Лисички.

Бебе на 14 дни от село Брестница е починало от коронавирус

Той даде съвет на родителите на бебетата под 3 месеца да потърсят лекарска помощ при всичко необичайно. Трябва максимално ограничаване на контактите. Малките деца, новородените, тези до 1 годинка са податливи на инфекция. Ограничаване на контактите и фанатично миене на ръце, добави Лисички.Той е за ваксинацията на децата от 12 до 15 години, защото има доказателства, че тя създава добър имунитет. При по-малките също е за, стига проучванията да покажат добри резултати в изграждането на имунитет.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още