Дъжд, много дъжд в следващите десетина дни

Декември никак няма да прилича на ноември, циклон след циклон ще ни носят облаци и дъжд, за момента сняг не се предвижда

test

Бурно заседание на Синоптичната комисия. Председателят Дюзев подхваща темата за замърсяването на въздуха в София, а Кърджилов му опонира, че въздухът е чист и не се виждат нито малки, нито големи фини прахови частици. Тази тема е дълга и спорна, затова комисията преминава към основната си задача, а именно - какво време ни чака в следващите 10 - 15 дни?

Две неща изпъкват в анализа на средносрочните синоптични модели до средата на месец декември - очаква ни сравнително топло време, очакват ни и много валежи, заради активизирането на средиземноморските циклони.

Според някои от моделите в отделни райони на страната в следващите 15 дни ще паднат и повече от 200 литра на квадратен метър. Това е много дъжд за период от две седмици и, ако се случи, ще подобри значително водния запас, ще даде много добър старт за пълненето на язовирите, особено на изток, където сушата продължава и водоемите са почти празни.

Съществува голяма вероятност да имаме толкова валежи, че на места те да създадат и проблеми, но това са само предвиждания, ще трябва да следим внимателно краткосрочните прогнози на НИХМ, където ще бъдат давани данни за конкретните райони на страната, за количеството валежи и за евентуални предупредителни кодове.

В неделя и най-вече в понеделник средиземноморски циклон ще премине през страната и ще донесе значителни валежи от дъжд. Той ще се придвижва сравнително бързо, сочат моделите и ще оказва влияние на времето главно в първия ден от новата седмица. Едва отминал, още в сряда - четвъртък нов циклон ще засегне Балканския полуострав и България и ще ни донесе нови валежи от дъжд в равнините и сняг в по-високите планински части. 

Следващата събота и особено неделя /12 и 13 декември/ се очакват нови валежи от дъжд, по-съществени в неделя, когато нови циклони ще преминават през страната. Ще е облачно, ветровито, с валежи от дъжд, на места съществени.

В седмицата след 13 декември, след кратка пауза, отново ще видим валежи от дъжд, около 17 и 19 декември. Тук е мястото да обърнем внимание, че колкото по-напред във времето гледаме, толкова вероятността това, което показват моделите днес да се сбъдне е по-малка. Но тенденцията за повече топлина и повече дъжд остава.

Ако това, което сега предвиждаме се реализира, в по-високите  части на планините ще се образува значителна снежна покривка, която ще акумулира добър воден запас за снеготопенето следващата пролет.

Това са добри новини за страната, която страдаше от недостиг на валежи в последните три, четири месеца, особено източната част.

В момента е трудно да се каже, но съществува и вероятност, собено в Родопите валежите да са значителни и там на места да се създадат условия за по-сериозен речен отток, което може да доведе до проблеми, ако речните корита не са почистени.

Цялата тази валежна обстановка над Балканите се създава заради промяната в атмосферната циркулация над Европа. Мощен антициклон се е разположил над Европейска Русия, той не позволява на атлантическите циклони да се придвижват директно на изток и те променят своя път като вървят на югоизток през Великобритания и Франция право към Средиземно море. Там, нахлуващият по-хладен океански въздух стимулира образуването на средиземноморски циклони, а те от своя страна носят на изток и над България повече облаци и дъжд. 

Ако беше с 5, 7 градуса по-студено, щяхме да имаме страхотна зима с много сняг, но и със сериозни проблеми. Засега сняг не се предвижда, нека да вали, така и въздухът ще е по-чист, фините прахови частици ще си почиват кротко полегнали на мократа земя, а ние ще дишаме сравнително чист въздух дори и в големите градове.

Синоптичната комисия, вярна на своята традиция, даде данни и за състоянието на петролните пазари след заседанието на ОПЕК+ в четвъртък. Производителките на петрол се споразумяха от следващата година да увеличат предлагането на нефт на световните пазари с 2 млн. барела дневно. Ще видим как това ще се отрази на котировките.

Бъдете здрави и се пазете, ви желае Синоптичната комисия.

Прочетете още