Д-р Величков:Заразата в Кюстендил се разпространява дифузно, лекарите са изтощени

80% от изследвалите се за коронавирус в Спешен център Кюстендил са с положителни проби, за страната този процент е между 30 и 40 %, заяви директорът на болницата д-р Александър Величков.Всеки ден в Спешен център се изследват   1201 130 души със симптоми за Ковид 19.В момента за болнично лечение са настанени 80 души с пневмония и дихателна недостатъчност.Обособени са две отделения съответно със 50 и 40 легла, осигурени са и 50 точки за кислородно лечение.Средно на ден се приемат за лечение между 10 и 15 души с коронавирус. От началото на месеца са приети и изписани около 180 души.

Той определи като изключително тежко положението в болницата.

„Изправени сме пред една изключително тежка ситуация, с върховни усилия и на без това малкото  персонал  на болницата да можем да се справим в настоящата ситуация.Искам да се обърна към жителите на Кюстендил.Това , което наблюдаваме в момента е в резултат на дифузно заразяване, вече не е огнищно и единственото, с което могат да ни съдействат всички хора е да носят маски и да избягват контакти.Маските трябва да покриват носа, ако разговаряте с някого без маска и той в момента е здрав, утре обаче може да има симптоми и вероятността и вие да сте заразен е огромна.

Умолявам всички да ни помогнат, нека да носят маски на работните си места, да ограничат контактите с възрастните членове на семейството си.В самото семейство ако някой е със симптоми трябва веднага да се изолира и по възможност да носи маска и вътре.

Умолявам всички да спазваме противоепидемичните мерки, което е единственият начин да ограничим натиска върху болницата.

В последните дни сме свидетели и на психоза, което е разбираемо, хората са уплашени.Вдигат температура и идват за прегледи с леки симптоми”, коментира  д- р Величков.

Тай призова да не се натоварва системата при леки симптоми, няма нужда от преглед и тест. Хората трябва да се самоизолират и да се свържат с личния си лекар. Симптом за постъпване в болница е задух.

В Кюстендилската болница вече ще бъдат приемани само пациенти с дихателна недостатъчност.Д-р Величков не отговори на въпроса колко лекари се грижат за болните с КОВИД19, но е категоричен , че за тях са осигурени 24- часови дежурства от лекар, сестра и санитар.

Прочетете още