Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинацията е единственото решение за излизане от ситуацията

Той оповести, че ваксинираните българи на възраст между 60 и 70 години са едва 5 процента и определи това като престъпление

Чуйте повече от разговора на Пролет Велкова със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров

Нито маските, нито мерките за дистанциране на хората оказват кой знае какво влияние върху разпространението на коронавируса и това се вижда както в нашата страна, така и в редица европейски държави, които приложиха доста по-строги мерки, но не постигнаха резултати. Не сме спрели да носим маски от началото на пандемията, но това нима попречи да имаме първа и втора вълни на заразяване, попита пред Дарик радио служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Той оповести, че ваксинираните българи на възраст между 60 и 70 години са едва 5 процента. Хората, които направиха страната ни последна по ваксинационни темпове в Европа, трябва да имат малко срам да критикуват, обяви още Кацаров, визирайки предшественика си Костадин Ангелов, който изказа недоволство от новият ваксинационен план, според който с приоритет ще се ваксинират възрастните хора. 

ЕК подписа нов договор за доставка на още 1,8 млрд. дози от ваксината на „Пфайзер“

Като предстоящо разхлабване на мерки, Кацаров заговори за сектора на туризма: „Имам настояване от хората, свързани с туризма, за мерки, които да способстват за това да се посрещнат повече туристи. Това са ограничения, които пречат на развитието на туризма. Вие знаете, че това е отрасъл, от който се препитават много хора.”

Единствения ефективен начин за излизане от цялата тази ситуация, в която сме изпаднали ние и цялото човечество, се оказа ваксинацията, добави служебният здравен министър.

За Стойчо Кацаров липсата на приоритет при ваксинацията на възрастни хора е престъпление.

Засякоха по-заразен британски вариант на Ковид в България

„Критикуват хора, които направиха така, че страната ни да е последна в ЕС по ваксинации. Трябва да има малко такт или малко срам да критикуваш, след като си довел нещата до такава ситуация. Това, което се променя е, че вместо личните лекари да се редят часове на опашки за ваксини или да пътуват по 50-100 км, за да вземат няколко флакона, сега ваксините ще им бъдат доставени. Това ще ускори процеса, а няма да го забави. Защото вместо да чака на опашка през РЗИ, той ще получи флаконите и ще започне веднага да ги прилага. Около 5 % са хората от 60 до 70 години, които са имунизирани в този момент, като имате предвид, че 80 % от смъртните случаи са точно в тази възраст. Престъпление е тези хора да не бъдат ваксинирани приоритетно.”

Кацаров допълни още, че сме взели решение да се присъединим към договора на Европейския съюз, според който производителите на ваксина се задължават при поява на нов щам, да изменят състава й, така че да бъде по-сигурна.

Оказа се, че след като на 15 април Националният оперативен щаб бе разформирован, последваща заповед за издаването му никога не е издавана. Това съобщиха от правителствената пресслужба, а преди дни д-р Стойчо Кацаров заяви, че не намира за необходимо щабът да продължи да съществува в сегашния му вид, но решението дали това ще се случи ще бъде на министър-председателя.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още