Д-р Петър Петров: Вирусът не е тук, за да ни убие, защото ако ни убие, умира и той

За инфекциониста, който има 44 години стаж в областта, настоящата пандемия не е представлявала нищо особено. Въпросът е от COVID ли умираш или умираш със COVID, казва пред Дарик д-р Петров.

Страхът от коронавируса беше по-голям от необходимото, той не ни помогна, а заради него взехме много емоционални решения. Не e точна информацията за всички, които са обявени за починали от коронавируса и след време ще има ревизия на много голяма част от данните, относно смъртността.

Това заяви пред Дарик инфекционистът д-р Петър Петров, който от 1991 година ръководи Инфекциозното отделение в университетската болница "Св. Анна". За специалиста, който има 44-годишен стаж в областта, настоящата пандемия не е представлявала нищо особено.

Д-р Петров е убеден, че с лекарствата само можем да помогнем, но "началникът, който определя реакцията на коронавируса с организма, е човешкият имунитет."

Инфекционистът припомня, че вирусът няма задача да ни убие, защото ако ни убие, умира и той.

За медика не е проблемът в лекарствата и дори ваксината не би го решила изцяло. Затова съветите тук са за здрав имунитет, а именно - добър сън, добра храна, положителни емоции и ако има желание - витамини, но дори и те не трябва да бъдат приемани за дълго време, категоричен е д-р Петър Петров.

Какво да ви кажа – нищо особено. 44-години вече работя като инфекционист, така че за мен не беше нищо ново. Хората с изрядна имунна система нямат проблеми. Това са предимно младите. При хората, които имат компрометирана имунна система, се появяват проблеми, за съжаление понякога и непреодолими. Но началникът, който определя нещата, е имунитетът. Ние можем да му помогнем, но той ако не може да се справи, нашата помощ се оказва недостатъчна,” заяви д-р Петров.

По отношение на евентуалните прогнози за втора вълна, инфекционистът заяви:

По принцип е възможно да има по-дълга опашка, но това ще го видим тепърва, защото това не е грипен вирус, който познаваме до болка. Това е един коронавирус и ние не знаем как би мутирал той. Но, нали се досещате, че вирусът няма за задача да ни убие? Ако ни убие нас, умира самият той. В генетичен аспект го казвам – той не е дошъл да ни убие, а е дошъл да паразитира в нас. Въпросът е от COVID или с COVID. Не става дума за философски проблем, става въпрос за наука.

При много от случаите, за които се смята, че са починали от коронавирус, това не е така. Това е доказуемо, разбира се, но не ние това задачата сега. Може би след време ще има ревизия на много информации по отношение на смъртността, но засега все още се борим,” допълни медикът.

А как да продължим да се борим?

Най-добрият начин е да си поддържаме имунитета на ниво. Как да стане това – добър сън, добра храна, добро настроение, положителни емоции. Ако имате желание – цинк, Витамин D, но не за дълго време, защото имунната система все пак има начало и край. И проблемът не е в лекарствата. Дори да открием ваксина, тя пак няма да го реши изцяло. Основният проблем ще остане имунитетът. От него зависи и колко ще живеем, и как ще боледуваме,” завърши д-р Петър Петров.

Чуйте цялото интервю в аудиофайла:

Прочетете още