Д-р Николай Брънзалов: Носенето на маска показва съпричастност към случващото се

По думите на зам.-председателя на БЛС тепърва имаме да учим много за COVID-19

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов е категоричен, че хората трябва да носят маски. „Почти навсякъде в България ситуацията е критична. Маски трябва да се носят. Човек, ако не я носи, показва, че не е съпричастен към случващото се”, коментира той.   

„Все още имаме проблеми с диагностиката на коронавируса в извънболничната помощ. Виждаме разбиране от страна от Министерството на здравеопазването, но трябва да се изглади този проблем”, заяви д-р Николай Брънзалов пред Нова телевизия. 

2891 са новите случаи на коронавирус у нас

„До момента ние получавахме информация, след като даден пациент бива тестван. Той се качва в Националната информационна система и от там общопрактикуващият лекар го вижда. Много малка част от хората са успели да се тестват по линия на Здравната каса, повечето от тях си плащат теста“, поясни той. 

Според него общопрактикуващите лекари са останали в сянка по време на пандемията. „Когато имаме здравословен проблем, винаги търсим личния лекар. Болниците са натоварени, колегите са изтощени. Една част от пациентите ще бъдат изместени в извънболничната помощ. Общопрактикуващите лекари са много важни”, коментира д-р Брънзалов.  

БЛС: Дискотеките трябва да бъдат затворени, времето на компромиси изтече

По думите му заразените лекари у нас са около 10 % от болните. "Колкото и силни да са защитните сили на човек, в един момент те не могат да смогнат на тези непрестанни атаки към него. Виждаме, че водещи наши специалисти са болни, въпреки че използват предпазни средства", каза зам.-председателят на БЛС. По думите му тепърва имаме да учим много за COVID-19.  

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още