Д-р Неделчо Тотев: Много са лекарите, които не могат да работят с електронните рецепти

Болничният директор е категоричен, че е необходимо рецептите да бъдат внедрени поетапно и хартиените да останат в сила, а не „юруш на маслините"

Общинските болници нямат готовност за внедряването на електронната рецепта и забраната на хартиената от началото на следващия месец. Има редица неудачи със софтуера, много са и лекарите, които не могат да работят с него, съобщи пред Дарик председателят на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Той е категоричен, че е необходимо рецептите да бъдат внедрени поетапно и хартиените да останат в сила, а не „юруш на маслините”. "Ковидът все още ни притиска силно, кадровият дефицит е голям, ние не можем да се оправим с тези проблеми, за да изплуваме, а за капак ни идват и електронните рецепти," казва д-р Тотев и допълва, че трудностите при внедряването им са много големи.

Антон Вълев: Пациентите не са информирани как се работи с електронните рецепти

Софтуерът го има, но при опитите да го стартираме имаше неудачи. Даже колегите и хабер нямат как да работят с него. Не може да чакаш, чакаш, чакаш и изведнъж – юруш на маслините да го направим за един месец. Има си и разходи, трябва да осигуриш компютри, той не може да напише електронната рецепта с химикал. Ковидът все още ни притиска силно, имаме големи кадрови проблеми, трансформираме отделения, взимаме персонал, местим като пионки – на практика ние не можем от това да изплуваме, а електронните рецепти ни идват като капак. Изобщо проблемът е много голям. Сякаш нещата, които трябва да се случат, се случват в най-неподходящото време. Голяма част от отделенията са в сериозен кадрови дефицит, а голяма част от колегите вече са на една възраст, в която трудно биха се справили с компютъра така бързо. Това са проблемите, ние не можем да избягаме от действителността,” посочи д-р Тотев.

Чуйте повече в прикачения звуков файл

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още