Д-р Христамян: Кризисните щабове държат в неведение ОбС на Пловдив

През изминалите месеци анализите за ситуацията с COVID -19 в Пловдив не сa представeни нито веднъж на общинските съветници, а кризисните решения се предлагат за гласуване в последния момент

Няма обяснение защо цялата организция за управление на здравната криза в Пловдив се държи в тайна от общинските съветници! Именно те представляват принципала на всички общински лечебни заведения.  На последната сесия на ОбС отново "в 12 без 5" се предлагат решения, които поставят всички ни в абсурдна ситуация. Дилемата е и морална - за медиците, които спасяват хората или за животоспасяваща апаратура да се пренасочат останалите общински средства. Без анализ, без информация, държат ни на тъмно и двата щаба - както областният, така и общинският. Това заяви в пряко включване за Дарик председателят на комисията по здравеопазване към ОбС на Пловдив Д-р Веселка Христамян.

По думите й за пореден път местното самоуправление губи връзката с всички отговорни звена в управлението на болничната криза, така че да се вземе най-доброто решение за лечението на заразените от коронавирус в Пловдив. В същото време двата кризисни щаба непрекъснато говорят колко добре работят, но е факт, че само преди дни двама души починаха на стълбите на най-голямата болница в града ни, коментира още Д-р Христамян.

Тя отново подчерта, че през изминалите 8 месеца от началото на пандемията, никой от управляващите не е потърсил за мнение и лекарите от комисиите на местния парламент.

На последната сесия на ОбС стана ясно, че по-голямата част от предвидените 270 000 лева в общинската хазна за справяне с пандемията от Ковид-19, са изхарчени. Единствената останала сума от парите в размер на 83 000 лева бяха гласувани като дарение за болница "Свети Мина", превърната със заповед на областния управител Дани Каназирева в ковид-болница. Точката бе внесена в извънреден порядък, без предварително обсъждане по комисии.

Цялото интервю на Искра Койчева с Д-р Веселка Христамян чуйте на darikradio.bg.

Прочетете още