Д-р Фани Цуракова: Психиатриите в България са най-малко в целия Европейски съюз

Българинът има по-различна психиатрична нужда от средния европеец, убеден е психиатърът от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Психиатриите в България са най-малко в целия Европейски съюз, а българинът има по-различна психиатрична нужда от средния европеец.

Причините за това са няколко, а една от тях е различната демографска характеристика – процентно ние сме с най-възрастното население в Европа, информира Дарик психиатърът от университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ” д-р Фани Цуракова.

По думите й друг проблем, който не съществува никъде в Европа, включително и в Латинска Америка, е абсолютният достъп до алкохол, по всяко време на денонощието, на всеки ъгъл. Според специалиста, този непробиваем вече десетилетия модел на алкохолна консумация се вижда явно в болниците и сериозно тежи на лечебните заведения.

Д-р Фани Цуракова е убедена, че сериозната депопулация, започнала в зората на 90-те години на миналия век, продължава и един от акцентите, които е трябвало да направим, за да я спрем, е да запазим българските педиатри. Тази специалност остана в задния двор и това е резултат от едно лобиране, в което нямаше държавнически подход в медициината, категорична е д-р Цуракова.

Ние имаме по-различна психиатрична нужда, тъй като демографската ни характеристика е доста различна. Ние сме с най-възрастното население, процентно в Европа, най-малко деца до 18 годишна възраст. Един от другите проблеми е свързан с алкохола – отново ще бъдем изненадани от зимата или от това, че някой не си е плащал 5 години данъците, защото това, което го има у нас, го няма дори в Латинска Америка, да не говорим за Европа – абсолютен достъп до алкохол, по всяко време на денонощието, на всеки ъгъл. Този непробиваем вече няколко десетилетия модел на алкохолна консумация го виждаме в болниците в две направления. Първото е, че това са хора с телесно увредено състояние, а второто е съвършенното им незнание за това, че те злоупотребяват с алкохол. Тоест, нашата норма е съвършенно неприемлива и когато те изпаднат в делир, защото това се случва докато се лекуват в болниците, те и техните близки са крайно изненадани, а често и гневни. Те смятат, че този делир е причинен от наша грешка или неумение, а той е чиста проба алкохолен делир,” обясни д-р Фани Цуракова.

В България имаме тежка депопулация, която започна през 1990 година и продължава да се разширява, което показва, че няма да се спрем на това да сме седем милиона, а ще продължим да намаляваме. Акцентът тук трябваше да бъде към запазване на педиатрите, за да може да се смъкне детската смъртност, за да може всяко родено дете да оцелява, за да може да има адекватно поведение към жените, които раждат на 14 или 15 години. Мисля, че това, което се направи с педиатрите и с други дисциплини, то е резултат от едно лобиране, в което нямаше държавнически подход в медицината. Така някои специалности като педиатрията, патоанатомията и психиатрията останаха в задния двор и сега започва да се вижда, че без тях и другите дисциплини започват да намаляват,” добави психиатърът.

Цялото интервю с д-р Фани Цуракова можете да чуете в аудиофайла.

Прочетете още