Д-р Дим. Тасков: Сериозна причина за катастрофите по пътищата са и аномалии в периферното зрение на шофьорите

Необходими са законодателни промени, които да спрат злоупотребите с издаване на свидетелствата за правоуправление на МПС

Сериозна причина за катастрофите по пътищата са аномалиите при периферното зрение на шофьорите. Крайно наложително е да се вземат решения на високо ниво, за да не се злоупотребява с издаването на документи за управление на МПС, защото шофьорски книжки получават хора със сериозни увреждания на очите. Това заяви за Дарик радио офталмологът от Очна болница "Луксор" с 30-годишна практика Д-р Димитър Тосков. 

Далтонизмът се явява при 8% от мъжете и само при 0.1% от жените. Според Д-р Тасков обаче той не е голям проблем за шофьорите. Уврежданията на зрителното поле е много по-сложно очно състояние. При него изчезва периферното зрение, което е особено опасно за шофьорите. Това заболяване определено намалява видимостта и създава риск при пресичане на пешеходците или други ситуации в пътната обстановка, при които могат да се предизвикат тежки инциденти.

Нормативната база е изключително неясна към момента и личните лекари няма как да правят щателни прегледи на очите, подчерта още Д-р Тасков. Той уточни, че нерядко се случва пациентите (предимно мъжете) да правят опити да минат преглед с чужда лична карта, за да получат шофьорска книжка. От друга страна има много възрастни шофьори с увредено зрение, които продължават да карат. Съгласно сега действащите изисквания, прегледите при очните лекари се правят на 5 или 10 години, което е много голям период от време.

Трябва да има дискусия в обществото по тези проблеми, защото са изключително сериозни, смята признатият офталмолог. Според него има и по-тежки очни заболявания, при които е наложително да се вземе под внимание мнението и на няколко специалисти.

Прочетете още