Д-р Цветков: Политически и икономически интереси стоят зад конкурса за управител на Онкото

"Аз не съм човек на никой и всички ме държат като една междинна мишена", категоричен е досегашният управител на лечебното заведение

"Различни интереси – политически, управленски и икономически, се сблъскват зад конкурса за нов управител на Онкологичния диспансер в Пловдив. Аз не съм човек на никой и в момента ме държат като една междинна мишена. Всички искат да знаят истината за проведения конкурс - как е проведен, защо, чии интереси са накърнени, защо след като Онкологията върви добре, както финансово, така и социално, тръгват да сменят - и то по този груб начин управителя и кой има интерес от това“.

Това заяви за Дарик радио досегашният началник на лечебното заведение хирургът онколог д-р Парашкев Цветков, който все още е на поста, след като на предишната сесия на ОбС кметът Здравко Димитров поиска да се проведе публично обсъждане за казуса с избора на управител на Онкологичния диспансер.

Тогава, под натиска на протестиращите, местният парламент отложи гласуването на избор на управител на Онкологичния диспансер. Хората заявиха, че конкурсът, на който на първо място с най-висока оценка от 5,04 е класирана проф. д-р Мариана Янева, която ръководи лъчетерапията в Онкодиспансера, е проведен „на тъмно“, а от ДБ поискаха съветниците да се запознаят публично с концепциите на различните кандидати.

По думите на д-р Цветков, намесят ли се много интереси, има изкупителна жертва и той очаква да лично бъде замесен в провокации.

„Но аз съм първо хирург и ще продължа да оперирам, няма да се занимавам с тези неща“, обърна се лекарят към близките и пациентите си.

Според него, грешка е било на местната управа, че е държала целия конкурс и неговото провеждане в дълбока тайна.

„Аз познавам конпцепцията на някои от кандидатите - те обричат онкоболните на безкрайно обикаляне. Например, според единия конкурсен документ, не трябва да се строи център за молекулярна медицина, а новите стандарти изискват първите 5 години всеки болен да минава един път на такова изследване. В Пловдив има 48 000 диспансеризирани - направете сметка тези хора да тръгнат за това по други градове, чужбина и т.н.“, каза още в интервюто за Дарик досегашният шеф на лечебното заведение хирургът онколог д-р Парашкев Цветков

Очаква се на сесията на ОбС този четвъртък отново да има протест по казуса.

Д-р Парашкев Цветков ще остане на поста си, докато Общинският съвет не избере титуляр на поста. 

Чуйте още какво каза д-р Цветков пред  Искра Койчева. 

Прочетете още