Д-р Чавдар Ботев: Ден, преди да се появят симптомите на COVID-19, човек е свръх активен

Ние сме в началото на една война, коментира хематологът д-р Чавдар Ботев. Той обясни и, че при лечение с антитела отпада необходимостта от антибиотици

Най-подходящо е 40 дни след преболедуване на COVID-19 да се дарява кръвна плазма, обясни хематологът д-р Чавдар Ботев пред bTV.

Хематолог: Кръвната плазма е най-ефективна, ако се прелива от първия до третия ден

По думите му антителата срещу новия коронавирус могат да паднат наполовина за един ден. Той поясни, че вече се дарява доста повече плазма, но и търсенето е нараснало. „Тази терапия работи, доказала се е. Това е нещо, което е евтино и ни е помагало в продължение на 130 г. Трябва да се облекчи процесът. В момента се наблюдава тенденция много желаещи да отиват при лоши условия и това ги демотивира. Ние сме в началото на една война“, коментира д-р Ботев.

Проф. Иво Петров: Не трябва да се взимат превантивно медикаменти срещу COVID-19

Той обясни още, че при лечение с антитела отпада необходимостта от антибиотици. Д-р Ботев предложи цялата стратегия на борба с COVID-19 да се изгради върху този метод на лечение. „Вече имаме хора, ваксинирани, които четири месеца по-късно са се разболели. Тоест имунитетът е много особен“, коментира той и добави, че е много важно какъв тип ваксина ще избере страната ни, за да се избегне бум от автоимунни заболявания.

Хематологът посочи, че ден, преди да се появят симптомите на COVID-19, човек е свръх активен, излиза повече и така разнася вируса.

Какво трябва да знаем за даряването на кръвна плазма?

Терапията с кръвна плазма се препоръчва за пациенти с придружаващи заболявания. От петия до единадесетия ден е периодът със симптоми като гадене, повръщане, висока температура. В този период се лекува с противовирусни средства, тоест това е стандартното място за лечение с кръвна плазма, каза още той. Докторът коментира, че в 20% от случаите заболяването отива към белия дроб.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още