Д-р Ангел Кунчев: Коронавирусът прави каквото си поиска

По думите на Кунчев ние сме на трето място в Европа след Румъния и Испания по леталитет от коронавируса

Коронавирусът прави каквото си поиска, буквално, заради което сме се отказали да правим прогнози, обяви по време на здравен форум главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Отказваме да правим прогнози, защото никоя от направените досега не се сбдна... Никой не може да каже в момента първа ли сме, втора вълна ли сме, къде започва, къде свършва, кой на кого го предава и откъде идват нещата“, допълни той. 

Доц. Кунчев призна, че за него най-големият въпрос е това, което в момента се случва в Европа - „най-вече в Южна Европа, във Франция, в Португалия, в Испания, в Израел - резултат ли е от преливането на Балканската вълна, с която ние се срещнахме много леко в България или това, което започва при тях е нова втора вълна, която чакаме да дойде при нас. Много е ключов въпросът, защото, ако е второто е най-лошият вариант, тъй като ще съвпадне и с началото на учебната година у нас и с започване циркулация на други респираторни вируси.

Главният здравен инспектор коментира, че това, което го притеснява, е високото ниво на смъртност от заразата у нас.

По думите на доц. Кунчев ние сме на трето място в Европа след Румъния и Испания по леталитет от коронавируса. Според инспектора новите случаи в училищата не се дължат на началото на учебната година, тъй като е още твърде рано. Те се дължат на факта, че зарази новата учебна година са започнали да се изследват в учебните заведения.

Едва родителите на 500 деца са поискали дистанционно обучение от общо 17 017 деца, които ходят на училище.

Прочетете още