Цветанов: Полицията не предприема резки действия, за да не провокира допълнително напрежение

В интервю за „Дарик“ бившият втори в ГЕРБ заяви, че новата му партия ще работи за гарантиране на републиканските идеи и ценности, които са свързани с евроатлантическата посока на страната ни

| България, Общество

Заради сложната политическа ситуация и изпадналата в ступор държава, полицията не предприема резки действия, за да не провокира допълнително напрежение, кометира бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов пред „Дарик“ във връзка с провеждащите се протести и блокади в страната.

Той обяви, че новата му партия ще се казва "Републиканци за България" и ще работи за гарантиране на републиканските идеи и ценности. В интервю за „Дарик“ бившият втори в ГЕРБ заяви, че те са свързани с евроатлантическата посока на страната ни, от която тя не трябва да се отклонява. 

Цветанов разкри, че ще учреди политическа си партия на 27 септември и е решен да участва на следващите избори. Новата партия дава заявка да изгради структури в цялата стана, като в някои области ще бъдат напълно нови и няма да имат нищо общо с тези на ГЕРБ. Бившият заместник-председател на управляващата партия прогнозира пред bTV, че новият му политически проект ще получи 500 000 гласа на следващите парламентарни избори, колкото ще има и ГЕРБ.

Новата политическа партия се вижда като част от Европейската народна партия, но това, че ще бъдат там с формацията на Бойко Борисов, не означава, че може да се говори за близост между тях, заяви Цветанов, който отбеляза, че сред членовете на ЕНП са и ДСБ и други субекти, които във вътрешнополитическа план не са с управляващите.

Като партньор на своята бъдеща партия „Републиканци за България“ политикът вижда „Демократична България“, защото и двете сили „имат така най-близки искания“ за върховенство на закона и правосъдна реформа, но каза, че е готов да преговаря на принципна основа и с други формации.

Според него Бойко Борисов не иска да подаде оставка в този момент, защото, за разлика от предишните два пъти, ГЕРБ не е стабилен.

„Подкрепям исканията за оставка на премиера и на правителството“, заяви Цветанов, според когото ситуацията у нас е изключително тежка и държавата се намира се във външнополитическа делегитимация. По отношение на главния прокурор наистина се забелязват действия при разследванията на някои хора, които могат да бъдат определени като "тенденциозни", заяви Цветанов, според когото въпросът за обвинител №1 може да се реши при "нов парламент и нов ВСС". 

Бившият втори в ГЕРБ е категоричен, че няма нищо общо с предполагаемите снимки от спалнята на премиера и никога не е влизал в тези помещения, а само е бил на заседания и по чисто служебни поводи в хола на вила "Секвоя". По неговите думи снимките и аудиозаписите, за които се твърди, че са на премиера, изглеждат достоверни, но дали е така ще кажат специалистите. Цветанов е убеден, че жена е направила въпросните снимки, защото "за да допуснеш някого в спалнята ти, той трябва да ти е близък".

„В чисто работен план бяхме доста близки с Борисов, през всичките тези години той ми даде голям шанс и възможност да работя със структурите на ГЕРБ и аз го правих с душа и сърце“, заяви Цветанов, който обаче е категоричен, че не е запознат с начина на живот на премиера, нито с близкото му обкръжение и интереси.

Бившият втори в ГЕРБ заяви, че е хранил голямо почит към Борисов, но „във времето, с отдалечеността от съвместните ангажименти, уважението изчезва“, категоричен е обаче, че не се чувства обиден от случилото между тях, "няма конфликтни точки" и е "простил всичко". За последно двамата са се чули за рождения ден на Цветанов, а след това не са имали контакт.

„Аз имам своето здраво семейство и приятели, никога не се разграничавам от тях, винаги подкрепям тези, които работят“, заяви Цветанов. „Болно ми е, когато всички членове на ГЕРБ се поставят под един знаменател, а сред тях има много качествени хора“, заяви политикът.

Що се отнася до сделката за апартамента му с "Артекс", всичко било "законово направено", но той е поел политическата отговорност и се е оттеглил от парламента и ГЕРБ.

Прочетете още