Covid-19. Колко е опасно пазаруването в магазина?

Основната британска медия дава думата на специалистите, които правят важни препоръки и подчертават основните правила, които трябва да спазвате, за да не се заразите при посещение в магазина или поръчване на храна за вкъщи

Преди няколко седмици пазаруването беше често срещано нещо, а не редки набези за най-необходимото, пише Би Би Си.

Именно тези изрази - „най-необходимото“ и „възможно най-малко“, британският премиер Борис Джонсън използва в своето обръщение, когато говори за мерките, които трябва да се предприемат в разгара на коронавирусната епидемия.

И Борис Джонсън е с коронавирус

Той също така препоръча да се използват услуги за доставка по домовете, ако е възможно.

Но как да го направите без заплаха за здравето? 

И какъв е най-сигурният начин да отидете до магазина? Пита Би Би Си.

Какви са рисковете в магазините?

Инфекцията се разпространява, когато човекът носител на вируса кашля или киха, а капки буквално изпълнени с вируса се разлитат във въздуха. Някой може да вдишва тези капки, докато са все още във въздуха, или да докосне повърхността, върху която са паднали.

Следователно, отивайки в магазина и контактувайки с други хора, всеки път поемаме рискове. Ето защо прословутото безопасно разстояние от два метра между хората е толкова важно и администрацията на много британски магазини гарантира, че това правило се спазва.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Според Сали Блумфийлд, професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, супермаркетите са идеалното място за предаване на вируса.

"Много хора пипат и прехвърлят стоки, докосват конвейерната лента при касата, натискат бутони на паркинги и банкови терминали, вземат ги и след това хвърлят касови бележки. Да не говорим за факта, че хората са в непосредствена близост един до друг", обяснява Блъмфийлд.

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация /втора част/

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега? /първа част/

Има обаче няколко начина за намаляване на рисковете:

  • Измийте ръцете със сапун за 20 секунди или ги избършете с дезинфектанти на основата на алкохол преди и след като отидете в магазина
  • Не забравяйте, че повърхностите могат да бъдат замърсени - не докосвайте лицето си, след като докоснете количката за хранителни стоки, кошницата, опаковките за храни и витрините
  • Използвайте безконтактни методи за плащане

Каква е опасността при пазаруване?

Няма доказателства, че вирусът се предава чрез храна. И, най-вероятно, той все пак ще умре, когато се готви при висока температура.

На уебсайта на Британската агенция за хранителни стандарти публикува препоръки каква температура е необходима за приготвяне на определени храни.

Най-голямата заплаха според професор Блумфийлд е опаковката, която докосват стотици ръце.

Тя препоръчва пластмасовите и стъклените контейнери да бъдат оставени настрана за 72 часа преди употреба или веднага да се избършат с разтвор на белина.

„Всичко, което се продава по тегло и преминава през ръцете на продавачите, трябва да се измие обилно под течаща вода и да се остави да изсъхне“, казва ученият.

Колко са безопасни доставките до дома?

Доставката за дома е за предпочитане пред ходенето до магазина, тъй като поне избягвате контакт с други клиенти.

Но рискът от заразяване чрез опаковки или от куриера остава.

Експертът по безопасност на храните и блогърката Лиза Акерли препоръчва да прикачите бележка към входната врата, като помолите куриера да остави чантите пред вратата, да извърши телефонно обаждане и да се отстъпи на безопасно разстояние.

Но какво да кажем за доброволческите групи, които се грижат за слабите и възрастните хора?

Съветът е същият: не осъществявайте контакт с онези, на които помагате, а те от своя страна трябва да обработят получените от покупки с дезинфектор на спиртна основа, който ще неутрализира вируса за една минута.

„Няма повече рискови фактори при доставката на дома от магазин, отколкото в посещението на вашия доброволен асистент“, казва професор Алисън Синклер, вирусолог от университета в Съсекс.

Някои експерти също препоръчват да използвате пластмасови торбички за пазаруване само веднъж по време на пандемия.

Какво да правя с доставката от ресторанти?

След като ресторантите трябваше да се затворят, мнозина се преобразуваха в готвене и предаване на храната на гише.

Верижни ресторанти с репутация и други лицензирани заведения няма да си позволят да нарушават стандартите за качество и хигиена, така че рисковете за клиентите, които поръчват храна от тях, са минимални.

Що се отнася до контейнерите, в които е опакована храната, съдържанието им трябва незабавно да се постави в чиния, контейнерът трябва да се изхвърли и ръцете да се измият старателно, съветва Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

При тези обстоятелства е по-добре да поръчате топла храна, приготвена от пресни продукти, а не студени ястия или ястия, съдържащи сурови съставки.

„Пицата например може да се държи в микровълновата за няколко минути, ако сте много загрижени за безопасността на храната за отнемане“, препоръчва Blumfield.

Вижте още:

Можем ли да се заразим повторно с Covid-19?

Стабилизационен заем "България 2020"

Прочетете още