ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в осем избирателни района, алармират от коалицията

"Демократична България", ще търси възстановяването на справедливостта в съда, категорични са от коалицията

| България, Политика

ЦИК се готви да отстрани "Демократична България" от участие в изборите в осем избирателни района, алармират от коалицията в прессъобщение.

След отказа за регистрация на листата на ДБ в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още седем МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис, заявяват от коалицията.

„Демократична България“ обжалва отказа за регистрация на листата в Стара Загора

"Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу "Демократична България". Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим", коментират от обединението.

ДБ ще търси възстановяването на справедливостта в съда, се казва още в прессъобщението.

"Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!", категорични са от "Демократична България".

На заседание днес, 14 октомври, Централната избирателна комисия е решила да потвърди решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора, с което е отказана регистрация на кандидатската листа на "Демократична България". Това обяви на брифинг днес говорителят на ЦИК Росица Матева.

"И не говорим за това дали в 21 век може да се ползва електронен подпис за подписването на документи, а говорим за това дали това е позволено по Изборния кодекс /ИК/ и дали той не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис и електронния удостоверителен документ", каза Матева.

"В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи на двамата представляващи коалицията, но те не са подадени по електронен път, а са занесени хартиени разпечатки на тези документи на място, в РИК Стара Загора.На представляващия коалицията с пълномощното са дадени указания да ги завери "вярно с оригинала", но той е отказал". С тези именно мотиви ЦИК е приела, че по ИК не могат да бъдат подавани неподписани официално документи, обясни Матева.

Тя заяви, че сега ДБ могат да обжалват в Административния съд.

Според Матева не е вярно, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на ДБ. "Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи", каза тя.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още