Чужденецът не е заразен враг

| Коментар | Кирил Вълчев

Hospes hostis.

Този латински израз се превежда като чужденецът е враг. Но – понеже думата за чужденец и гост е една съща – изразът може да се преведе и като избор между това да наречеш идващия „гост“ или „враг“ без да свързваш този избор с принадлежност към своите или чуждите.

Ковид-19 превърна чужденецът във враг.

По целия свят основна мярка срещу разпространяването на коронавируса е затварянето на границите или преминаването през тях на идващите от чужбина.

Това е нелепо решение при пандемия, защото вирусът отдавна е навсякъде.

Европейската комисия призна, че затварянето на границите не влияе на разпространението на коронавируса, но е засегнало сериозно общия пазар. „Вирусът ни научи, че затварянето на границите не помага“, цитира в сряда кореспондентът на БТА в Брюксел председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Но въпреки това в десетина държави в Шенген остават в сила ограниченията за свободно движение. Остават и по целия свят. Например, границите на Израел са напълно затворени.

Светът изглежда, че нищо не е научил от опита си със стени да спира каквото и да е.

Изводи от седмица в кабинета на генерален директор на БТА

Преди три години България построи 133 километра телена ограда по сухопътната си граница с Румъния срещу разпространението на африканската чума по свинете. По същото време Полша се отказа да строи 1,120 километра ограда по източната си граница също срещу тази чума като земеделският й министър призна, че такава ограда е неефективна.

Колко напразни отвъд краткотрайния ефект са тези усилия да се спира чуждото с гранични забрани и стени световната история го е доказвала неведнъж …

Троя си е паднала въпреки описаните от Омир здрави крепостни стени … Единадесет метровите велики стени на Зимбабве ги започнали през XI век и ги строили 300 години така, че накрая забравили за какво ги строят … Берлинската стена изкара 38 години, но не успя да спре духа на свободата … Както нито Стената на Адриан в Римска Британия, нито Великата китайска стена са спрели хода на историята … Най-дълготрайна се оказа Стената на плача в Йерусалим като тъжно доказателство, че нищо не може да спре някоя загуба като храм, за който да тъгуваш векове …

Но светът продължава да се огражда, защото „нищо добро и лесно не те очаква, ако откажеш да участваш в играта, която играят всички“ – както пише Албер Камю в романа си „Чужденецът“.

Светът продължава и с безсмисленото затваряне на границите, макар всички да са абсолютно наясно, че вече „всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим по отношение на нея“ – както пише Камю в другия знаменит свой роман „Чумата“.

А мерките срещу идващите от чужбина продължава да бъдат повсеместни, защото коронавирусът пося в човечеството нещо много по-страшно – страха от чужденците.  Ксенофобията на практика се превърна в световна политика на държавите. Дори в Европа, която винаги е подчертавала човеколюбивите си ценности и е била против дискриминацията.

А опитите за изключения от тази наивна политика са твърде плахи. Или създават допълнителни въпроси като решението на Словения от тази седмица гражданите на Европейския съюз да могат да влизат на нейна територия без допълнително тестване и карантина, но само ако са ваксинирани или преболедували Ковид-19.

България в сряда допусна без отрицателен PCR на границите ученици и студенти от Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, както българи, които учат в тези страни.

Тази правилна стъпка трябва да бъде последвана от нови – пълно отпадане за идващите от чужбина на изисквания за тестове, карантини и ваксини.

Това не изключва задължение за спазването на всички мерки, които България е предвидила. Но просто вече няма никаква причина за допълнителни мерки срещу някой, който идва в София от 60 километра от Сърбия без те да важат за друг, пристигащ от 600 километра от Силистра.

„Как не ви е срам, бе! Как не ви e срам!“

Твърде много от нас вече са срещнали вируса, за да се лъжем, че своят човек е по-неуязвим от чуждия.

Може да се мисли само дали трябват тестове, карантини и ваксини за онези хора, които ще последват космическите апарати Експлорейшън Роувър, стигнали Марс онзи ден. Макар да имаме примера, че за по-малко от година – при цялото карантиниране и тестване преди пристигането на Антарктида – коронавирусът намери начин да стигне и до там…

Затова България трябва да разшири добрия си пример от тази седмица с отпадането на пречките пред чуждите студенти от съседните страни и да премахне изискванията за тестове и карантини на всички, които идват от чужбина. Като поиска в замяна спазването на стария принцип от римското право „Do, ut des“ – „Давам, за да ми дадеш“, тоест реципрочно освобождаване от тестове и карантини и на българите в чужбина.

Всички граници трябва да бъдат отворени.

Без тестове.

Без карантини.

Без изискване за ваксини.

Защото всеки един от нас е някъде чужденец. И не е враг, а гост.

Прочетете още