Човешкият живот е „абсолютната ценност“, след Черния петък

Заповедта на здравния министър, с която се затварят магазини, молове, фитнеси и училища влиза в сила от тази вечер, от 23.30 ч. Половин час преди края на Черния петък

Както всяка година и тази стотици столичани проявиха далновидност и въпреки „усложнената“ коронавирус-ситуация, решиха да се възползват от намаленията на Черния петък, видя dnews.bg. Дори извънредната епидемична обстановка не успя да изплаши желаещите да попазаруват „на промоция“.

А за това „удари рамо“ и властта, като наместо „зелен коридор“ даде „зелена светлина“.

И, въпреки че „човешкият живот е абсолютната ценност“, както заяви на брифинга в Министерския съвет на 25 ноември началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийки, оказа се, че търговията е, като че ли по-абсолютна ценност. И това най-конкретно показва заповедта на здравния министър, която излезе в деня на гореспоменатия брифинг, но в която изрично се посочва, че „влиза в сила от 23.30 часа на 27.11.2020 г.“ Самият министър на брифинга също изрично подчерта, че новите ограничителни мерки ще влязат в сила от петък вечерта.

Така де – магазинери, ще имате време да си продадете всичко и да натрупате „мазнинки“, че даже ще може да си пуснете и промоциите на черния петък. Граждани на Р България, запасете се хубаво, пазарувайте си спокойно на Черния петък, пък после ще му мислим за намаляване на смъртността.

Втори локдаун у нас от петък вечер

Това, разбира се, не бяха думите на здравния министър, нито на проф. Мутафчийски. Но някак си, не знам защо, така ги тълкуваме.

Ние сме призвани да пазим човешкия живот. Според нас трябва да се намалят до минимум контактите. И според анализа в света тези именно неща... – училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнесите и други – са най-рисковите места “, каза всъщност началникът на ВМА.

А здравният министър заяви: „Мерките ще влязат в сила от петък вечерта, т.е. петък е ден, в който учениците ще ходят на училище и търговските обекти ще бъдат отворени, т.е. моловете ще бъдат отворени.

В крайна сметка обаче, въпреки отново приповдигатия тон на брифинга, (малко по-уравновесен в сравнение с онзи от март, спомняте си, с чувалите с трупове), мерките, беше обявено, ще влязат в сила от „петък вечерта“.

А какво се случи в петък през деня, реши да провери екип на dnews.bg, който посети столичен мол по обяд.

Въпреки че репортерът ни се разходи из сравнително широките коридори в работно време, около 11.30 ч., търговският център бе пълен с хора. Дълги опашки се извиваха на касите в магазините за дрехи, а тийнейджъри спокойно преглеждаха намаленията по щандовете, майки разхождаха невръстните си деца.

„Аз не бих отишла точно днес в мол, точно на Черен петък, още повече с детето“, коментира пред dnews Стела - майка на двегодишно момче. Като безотговорно определя тя поведението на родителите, завели децата си в търговски център днес.

„Бих отишла всеки друг ден, особено делничен, но не и на Черен петък“, споделя Стела. По думите ѝ с вирус, освен в мол, можеш да се заразиш, докато пазаруваш във всяка от по-големите вериги за хранене - които всъщност според заповедта на здравния министър остават отворени в търговските центрове

Би трябвало затворени да бъдат обаче кафенетата, чиито маси днес бяха пълни. Там хората спокойно си почиваха без предпазни маски – все пак, логично, предпазните маски не са задължителни в кафенета и ресторанти, макар че пространството е затворено, също като това в магазините.

Въпреки ентусиазма си за пазар с намаления във време на пандемия обаче, повечето хора все пак се опитваха да спазват дистанция и бяха с предпазни маски.

А защо властимащите, силно загрижени за живота и здравето на своя народ, не наложиха ограничителните мерки в друго време – сряда, след заседанието на Министерския съвет, например, или пък четвъртък, така че да избегнат струпването на хора по молове, магазини и търговски улици на Черния петък, а точно в петък вечер, май никой никъде не каза.

Почти всички казаха обаче, че мерките, влизащи в сила три дни след тяхното обявяване, са навременни. Може би, защото все още сме на първите места по смърност само в Европа, а не в целия свят. 

Повече за смъртността прочетете на: 

От какво умираме най-често? Ковид? Не!

Колко повече умираме от Ковид - 19?

Прочетете още