Числата от книгата „Най-богатите българи“ съвпадат с пуснатия от обвинението списък?

В този списък няма никакво престъпление. Той единствено е подхвърлена на медиите конспирация, да разпали омразата към богатите, коментира журналистът Иван Бакалов

| България, Общество

Ръкописният списък с имена на публични личности и изписани суми пари срещу тях, разпространен от пресцентъра на прокуратурата вчера, 30 май, съвпада напълно с данните от книгата на Григор Лилов „Най-богатите българи“. Това откри журналистът Иван Бакалов. 

По повод списъка с български милионери, намерен в дом на Бобокови, и раздаден на медиите, прегледах в книгата на Григор Лилов "Най-богатите българи", книга първа, с данни до 2003 г. Дадените от Лилов числа за богатството на хора като Васил Божков, Георги Гергов, Игнат Канеф, Атанас Тилев, Лора Виденлиева, Тихомир Каменов, Гриша Ганчев и т. н., съвпада напълно със списъка, намерен в къща на Бобокови. Дори за самите Бобокови Григор Лилов е написал за богатството им - над 60 млн. В списъка на гърба на снимката пише "ние - над 60 млн.", като "над" е написано със знак >, не с думи.“, написа Бакалов на профила си във фейсбук. 

Най-вероятно някой от офисите на Бобоков им е правил списък по книгата, или сам някой от братята го е записвал. Този раздаден на медиите списък е доказателство за менталната недостатъчност на оберпрокурора и цялата му кохорта“, коментира още журналистът и допълва: „В този списък няма никакво престъпление. Той единствено е подхвърлена на медиите конспирация, да разпали омразата към богатите и укрепи вярата във властта на Борисов, който раздава справедливост. Който сее ветрове, ще жъне бури.

По повод списъка с български милионери, намерен в дом на Бобокови, и раздаден на медиите, прегледах в книгата на Григор...

Posted by Ivan Bakalov on Saturday, May 30, 2020

Припомняме, че вчера от държавното обвинение разпространиха до медиите въпросния списък, като посочиха: „В хода на извършените действия по разследване в жилището на обвиняемия А.Б. беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публчно известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери. В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели“.

10 души са обвиняеми за внос на отпадъци

Съобщението от прокуратурата беше разпространено, след като по-рано от държавното обвинение дадоха подробности за схемата с боклука в Министерството на околната среда и водите. Стана ясно, че 10 души са обвиняеми за внос на отпадъци. Днес  пък Специализираната прокуратура внесе искане за определяне на най-тежката мярка задържане под стража на зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, бизнесмена Атанас Бобоков и Николай Миховски и искане за домашен арест на Васил Богданов и бизнесмена Айгюн Еминов, на чиято площадка в Плевен в началото на годината бяха открити стотици тонове нелегално внесени отпадъци от Италия.

Внесоха искането за задържане на обвиняемите за аферата с боклука

Очаква се Специализираният наказателен съд да разгледа искането на прокуратурата и да вземе решение.

Прочетете още