Четирима българи под карантина в китайския град Ухан

Четирима са българите в китайския град под карантина Ухан, с които посолството има контакт, каза за Дарик временно управляващият българското посолство в Пекин Владислав Спасов. По думите му, двама от тях трябва да си тръгнат, тъй като приключва срокът на пребиваването им в Китай. Един от сънародниците ни не иска да напуска Ухан, а четвъртият се очаква да вземе решение.

Какви мерки взима България срещу коронавируса?

По последни данни от китайската национална здравна комисия,  заболелите са 2744, а смърните случи са 80.

Мерките, които китайките власти въвеждат не са показател за сложността на ситуацията, а за организираността на държавата, отбеляза Спасов.

Българското посолство е в постоянен контакт с наши сънародници в китайския град Ухан

Епицентърът е 12-милионният град Ухан, който е подкарантина. Това каза за Дарик временно управляващият българското посолство в Пекин Владислав Спасов. Китайските власти са въвели първа степен на заплаха, като всички действия са много добре организирани и няма психоза. В Ухан има четирима българи, с които посолството има контакт.

"Споделят, че са добре. И физически и психически. Дори тази вечер установихме контакт с още един български гражданин, който е там и изобщо не иска да си тръгва. В този смисъл, в самия Китай няма напрежение. Нашите сънародници там са добре, ние поддържаме постоянна връзка. Двама от тях са студенти, които трябва да си тръгнат, защото просто им изтича срока за пребиваване там. По отношение на това как те ще си тръгна, мога да ви кажа, за да не подвеждам никой, правим всичко възможно и знам, че техните желания ще бъдат удовлетворени."

Правилото е, че  който и да влезе в града трябва да под карантина 14 дни, добави Спасов.

"Китай счита, в момента, че е най-правилно който-където е, там да си изчака това време. През това време ще стане ясно кой е болен и кой е здрав. Болните ще бъдат отделени от здравите. Китай счита, че в момента няма нужда от извеждане на хората, но трябва да знаете, че кайската държава е една изключително рационална държава. Не вярвам никой да спре желаещите да напуснат. САЩ са напът да изведат техни граждани. Така, че не можем да кажем, че има някаква забрана. Това важи и за самите китайци. За чужденците, те са отишли там по собствено желание, оказали са се в тази ситуация и сега трябва да следват правилата, които са наложени от китайската страна."

А ето и какви са правилата, въведедни от китайските власти:

"На публични места трябва да се носи маска. Препоръчва се да не се събират хората на публично място. Удължена е ваканцията за китайската нова година, а всички деца са в междусеместриална ваканция до 17-ти февруари. Китай наблягат на това, че трябва да се повиши личната хигиена, да се мият редовно ръцете, но няма нищо извънредно. Ограничени са движенията между различни провинции, но това се прави единствено с цел да се контролира потока на хората."

Коронавирус: медицинските маски в Тексас на привършване след съмнения за заразен

Мерките, които китайките власти въвеждат не са показател за сложността на ситуацията, а за организираността на държавата, отбеляза Владислав Спасов. По думите му, в самия Пекин няма заплаха и няма информация за жители или гости на града, които възнамеряват да го напуснат.

Прочетете още