Червеният кръст поиска плуването да стане задължителна дисциплина в училище

Оказва се, че най-много от удавянията се случват във вътрешните водоеми на страната и на неохраняемите плажове, а 90 на сто от удавените деца са от ромската общност

Плуването да стане задължителна дисциплина за учениците в училищата. Предложението е на председателя на Българския червен кръст Христо Григоров, а аргументите са, че от една страна подрастващите ще се движат повече, а от друга – водният травматизъм ще намалее.

Оказва се, че най-много от удавянията се случват във вътрешните водоеми на страната и на неохраняемите плажове, а 90 на сто от удавените деца са от ромската общност.

3783 души са спасени от удавяне през 2019 година, удавените са 96, 15 от които – деца, съобщиха от Българския червен кръст. Оттам отчетоха намаляване на водния травматизъм, тъй като статистиката отпреди години показва, че между 35 и 45 деца са губили животите си, вследствие на удавяне.

Световният шампион по плуване Петър Стойчев е убеден, че трябва да се направи възможното здравето на гражданите, плажуващи по Черноморието и различни водоеми, да бъде защитено.

„Аз апелирам за една превенция на водния травматизъм - да се даде възможност на всяко дете и всеки възрастен да се докосне до воден басейн, и то - не само през лятото. Всеки осъзнал се родител знае, че научавайки се да плува, това ще му даде възможност да спаси живота си в дадена ситуация," допълни Стойчев.

В заключение Стойчев обясни, че българинът трябва да започне да се учи да плува.

Прочетете още