Цацаров: Отнеха достъпа ми до класифицирана информация след натиск от Петков и Рашков

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ, посочи той

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е получил днес в 13.20 часа акт за отнемане достъп до класифицирана информация. Това съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

От позицията на Цацаров става ясно, че това се е случило в кабинета му. В мотивите за отнемането било записано, че "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, в отсъствие на председателя, пише още в позицията на КПКОНПИ. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, посочва Цацаров в позицията си.

Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се "провалил на контрола за надеждност". Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ гейт", съм изнесъл класифицирана информация, казва Цацаров в позицията си.

Сотир Цацаров подава оставка

Той припомня, че още тогава е публикувал своя позиция, в която посочва, че там от него е искано да упражни влияние по отношение на проверка, което е отказал. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин, посочва Цацаров.

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това - ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен, казва Цацаров.

ПП призоваха Гешев да подаде оставка. Той отказа да обсъжда „кризисен пиар“

Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета, посочва той.

Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях, пише в позицията на Цацаров, изпратена до медиите.

Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента, каза още Сотир Цацаров, цитиран от пресцентъра на КПКОНПИ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още