Министрите на енергетиката на България и Турция се споразумяха да възложат на "Булгаргаз" и "Боташ" да изпълнят поетите ангажименти по споразумението. От срещата в Истанбул между Владимир Малинов и д-р Алпарслан Байрактар, стана ясно, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки.

Двамата проведоха срещата по инициатива на министър Малинов във връзка с Решение на Народното събрание, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“. От прессъобщение на Министерството на енергетиката става ясно, че турската страна е изразила разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството.

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

Договорът с турската енергийна компания „Боташ“ бе сключен от служебния министър Росен Христов от кабинета, назначен преди конституционните промени от президента Румен Радев, без „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да бъде информиран. Договорът е за 13 години, а БСП алармира, че е скандален и срещу държавния интерес.