БТА подкрепя 60-ото издание на музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“

Фестивалът, който беше отлаган три пъти заради пандемията, ще бъде открит на 17 септември

БТА подкрепя 60-ото издание на музикалния фестивал "Мартенски музикални дни". Това става по силата на договор за партньорство между Община Русе и БТА за насърчаване развитието и популяризирането на международния фестивал. Подписи под документа днес сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът на Русе Пенчо Милков.

Фестивалът, който беше отлаган три пъти заради пандемията, ще бъде открит на 17 септември в Доходното здание с концерт на Русенската филхармония, под диригентството на Емил Табаков.

Септември става март, отбеляза Кирил Вълчев. "Днес БТА и община Русе даваме пример как и в най-обърканото време, и при най-тежки болести за телата, ние трябва да даваме лекарство за душите си. Русе прави това вече 60 години", допълни той.

Юбилейното издание ще е на дебютите, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова, която вече 30 години организира събитието. Тя подчерта, че програмата е особено интересна със своята пъстрота и силна художествена цялост. Публиката ще се срещне с млади музиканти, които идват от големите международни конкурси. Още в откриващия концерт ще дебютира виолончелистът Орелиен Паскал, лауреат на конкурса "Кралица Елизабет". Друг млад изпълнител е пианистът Сергей Репкин, който тази година печели втора награда на същия конкурс.

Едно от откритията на фестивала е саксофонен квартет SIGNUM, с пианиста Кай Шумахер, който преминава границата между класическата и популярната музика. Един много странен концерт, който ще е изключително интересен за младата публика, посочи Чавдарова.

Държавната опера в Русе ще представи на 20 септември премиерата на операта "Мефистофел". Диригент е Сунай Муратов, режисьор е Жан-Франсоа Д'Oндт.

Очакваме с нетърпение срещата си с големия български цигулар Светлин Русев, каза Чавдарова. По думите й той ще предизвика публиката да избере 10 пиеси, които ще изпълни на бис.

Фестивалът ще бъде закрит на 3 октомври със световната премиера на концерта за цигулка на Емил Табаков.

В рамките на изданието ще бъдат представени и четири художествени изложби. Документалната изложба "Началото" разказва историята на фестивала. Друга експозиция ще покаже връзката на Дмитрий Шостакович с Русе.

В последния ден на фестивала, на 3 октомври, БТА ще открие национален пресклуб в Русе, съобщи Кирил Вълчев. Ще се помещава в едно от емблематичните здания в града, при часовника, където се събират русенци, допълни той.

Кирил Вълчев подари на кмета на Русе Пенчо Милков архив с публикации на БТА за "Мартенски музикални дни" от 1978 г. "Русе е северната столица на България, духовен център. Българската култура и духовност са тези, които могат да ни дадат здрава опорна точка в обърканите времена", каза Милков. Той благодари за сътрудничеството и протегнатата ръка на националната агенция.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още