БТА и Международния фестивал за документално историческо кино DOCK станаха партньори

Договор за партньорство и сътрудничество подписаха генералният директорът Кирил Вълчев и основателят и селекционер на DOCK проф. Петър Стоянович

Българската телеграфна агенция /БТА/ и Международният фестивал за документално историческо кино DOCK ще си сътрудничат. Договор за партньорство и сътрудничество подписаха генералният директорът Кирил Вълчев и основателят и селекционер на DOCK проф. Петър Стоянович, днес, в Националния пресклуб на БТА.

Тазгодишното, четвърто, издание на културния форум започва от утре в Бургас. В продължение на пет дни журито и публиката ще се насладят на конкурсната програма, която включва 10 заглавия.

В новия сайт на БТА ще има специална секция за българите в чужбина

Проф. Петър Стоянович отбеляза, че има смисъл от подобни инициативи, защото в наше време най-много липсва пряката и ползотворна връзка между онова, което е било в скоби и което не сме научили, и онова, което евентуално можем да завещаем като послание на поколенията след нас.

При подписването на договора, Кирил Вълчев отбеляза, че това е част от трайната политика на Агенцията да защитава и популяризира националните традиции и култура. Той каза, че заедно с проф. Стоянович ще потърсят и начин, включително със средствата на документалното кино, за да започне БТА да представя изключителното наследство, което съхранява - нейния архив, който може да се определи като националната памет на България.

Проф. Петър Стоянович благодари на БТА, че отваря нова страница в отношенията между една от най-утвърдените национални институции и фестивални, и други културни форуми в България.

Международният фестивал за документално историческо кино DOCK е създаден през 2018 г. с намерението да извади на преден план най-доброто, което се прави в тази област, каза Стоянович. В първата година за селекция са кандидатствали над 400 заглавия от цял свят, като до финалния етап са достигнали 10 филма.

БТА подкрепя инициатива за създаване на авторски училищни химни

Тази година в конкурса участват 115 заглавия, а за финала отново са селектирани 10 произведения. Филмите ще бъдат оценявани от жури в състав Яна Борисова, доц. Георги Лозанов, Димитър Коцев, Камен Воденичаров и председател проф. Божидар Манов. Голямата награда ще бъде връчена в Деня на независимостта на България - 22 септември. Освен нея през тази година за първи път историците, част от организацията на фестивала, ще връчат и поощрително отличие на заглавие, което от историческа научна гледна точка е навременно като тематика и разработка, обясни Стоянович.

Извън основната част, в петте дни - от 17 до 22 септември, ще тече и второ фестивално ниво - съпътстваща програма, по време на която ще бъдат представени утвърдени документални заглавия, които тази година ще са на военна тематика.

Фестивалът, освен към културната памет и към диалога помежду ни, е насочен и към най-младите, каза Стоянович. За тях има предвидени прожекции и дискусии, които възкресяват по вълнуващ начин исторически личности и събития. Тези уроци извън класната стая са се превърнали в една от емблемите на DOCK. Големи лектории за най-младата публика през годините са водили изтъкнатите историци проф. Андрей Пантев, проф. Веселин Янчев, проф. Милко Палангурски, а през тази година ще говори проф. полк. Димитър Недялков.

Интересът към историческото документално кино е световна тенденция. Високите му образци в обратната перспектива на екранния разказ ни помагат да се ориентираме в сложното настояще; чрез драмата на чуждите съдби, да се вгледаме в собствената си, добавят организаторите. Всичко за програмата и инициативите на фестивала може да се намери на сайта https://filmfestburgas.com.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още