БСП сигнализилат прокуратурата заради интервю на управителя на НЗОК пред Дарик (обновена)

Чуйте още от думите на заместник-председателя на парламентарната група на БСП

БСП с остра реакция на интервюто на управителя на НЗОК Дечо Дечев в предаването „Седмицата” на Дарик. От левицата настояват прокуратурата да провери твърденията на Дечев, сред които здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска.

Управителят на Националната здравоосигурителна каса Дечо Дечев сигнализира в  „Седмицата” на Дарик за проблеми в отчетността на касата. Според Дечев нещата изглеждат като организирана система за отчитане на дейности, които в действителност са били в по-малък обем или въобще не са извършвани.

Дечо Дечев: Заради лобизъм НЗОК заплаща лекарства за частни болници 7 пъти по-скъпо, отколкото за държавни

Не закъсня и политическата реакция на опозицията. Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев настоя за проверка на думите на Дечев пред Дарик.

"Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в Министерството на здравеопазването във връзка с твърденията на д-р Дечев. Според нас е налице организирана, координирана и извършена с административна протекция кражба от здравните вноски на българските граждани. Това застрашава животи," посочи Стойнев

А депутатът от червените професор Георги Михайлов повдигна отново и темата на управителя на НЗОК за ревизия на броя на болниците и по-доброто им териториално разпределение.

"Регионалният принцип на развитие на здравеопазването е изключително важен, за да може всеки български гражданин да получи точната диагноза и точното лечение, а сме на първо място по смъртност от т.нар. ранна предотвратима смърт в Европейския съюз," категоричен беше проф. Михайлов.

Съвсем скоро темата за управителя на НЗОК официално ще влезе в парламента, защото мандатът на Дечо Дечев изтича през март, а депутатите трябва да намерят нов титуляр.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още