Брюксел даде 10 дни срок на 6 държави да възстановят свободата на движение

Европейската комисия даде срок от 10 дни на 6 страни от ЕС да възстановят свободата на движение, блокирана заради ограниченията заради COVID-19.

Германия, Белгия, Унгария и Скандинавските държави ограничават движението на граждани и въвеждат строги мерки по границите си, защото се опасяват, че може да се стигне до транспортен хаос в Европа.

Десетина европейски държави са въвели ограничения на техните граници заради пандемията

ЕК обаче няма много наказателни инструменти, защото такива биха отнели много време, затова се надява държавите да се съобразяват една с друга.

"Напомняме на държавите, че ограниченията на свободното движение трябва да бъдат недискриминационни и пропорционални. Страните трябва по-тясно да се придържат към препоръките, които заедно сме одобрили във връзка с ограничения за преминаване на граници. Комисията следи отблизо мерките, които държавите вземат.", заяви Кристиян Виганд, говорител на ЕК.

България не е сред държавите, получили писмо от Брюксел, но съветът към всички български граждани, които пътуват в Европа, е да проверяват мерките, които са въведени във всяка една страна.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още