Бронзов тракийски печат намериха археолозите при с.Дърманци

Археологическите разкопки се извършват на три обекта по трасето на пътя Мездра-Ботевград

Бронзов  тракийски печат с изображение на розета, датиращ от IV-III век пр. н. е.  е открит при разкопките край с. Дърманци.

„С него са изработвани орнаментите по тракийските съдове от метал“, уточни ръководителят на археологическата експедиция Георги Ганецовски. „Още е рано да се каже на какво сме попаднали и дали ще има още интересни артефакти от тази епоха“, коментира Ганецовски за Дарик.

В началото на месец април започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път І-1 (Е-79) Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента.

Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), който спечели обществената поръчка, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Научен ръководител на двата обекта в землището на с. Дърманци - в м. Злидолска бара и в м. Гламея, е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, а заместник-ръководител - неговата колежа Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от гр. Мездра

Другото археологическо проучване в рамките на сервитута на скоростния път Мездра - Ботевград се извършва в местността  Селището в землището на с. Лютидол. На този обект работят археолозите от РИМ - Враца Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов.

Според специалистите, ако се открият ценни експонати, то за изграждането на пътя, ще трябва да се изградят надлези, които да запазят археологическите находки. Това ще забави и оскъпи значително строежа на магистралата Видин- Ботевград, част от която е и пътя, който преминава край Мездра.

Прочетете още