„Бронираните“ герои в битката срещу „невидимия враг“ (СНИМКИ)

А италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса

Италия - европейската страна, дала най-много жертви в борбата срещу т.нар. „невидим враг“ - Covid-19.

Към 15.00 ч. българско време в Италия общият брой на заразените с коранавирус е 86,498, починали са 9,134 души, а излекуваните наброяват 10,950.

На първа линия в борбата срещу коронавируса, разбира се, са медицинските служители. А те са „почти неузнаваеми зад своите маски, ексфолианти, ръкавици и мрежи за коса - лекият боен доспех, поставен в началото на всяка смяна, единствената пречка за заразяване, както пише businessmirror.com

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Затова пък фотографи на „Асошиейтед прес“ се посветиха на това да разкрият пред повече хора как всъщност изглеждат италианските медици от „първата линия на фронта“. Портретите се правят в кратките почивки навън от интензивните отделения, в градовете на региона Ломбардия - Бергамо и Бреша, както и в Рим.

На всички снимки лекарите, медицинските сестри и фелдшерите позират пред зелени хирургични завеси, „нежния фон на стерилните им отделения“, пише Businessmirror.

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса, за да не изгуби основанието за съществуването си, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Конте заяви това в интервю за италианския всекидневник "Соле 24 оре", публикувано днес.

Стабилизационен заем "България 2020"

"Бездействието ще стовари върху децата ни непосилното бреме на една опустошена икономика. Искаме ли да сме на висотата на това предизвикателство? Тогава нека изготвим план за европейско възстановяване и реинвестиране, който ще подпомогне европейската икономика и ще й помогне да заработи отново", каза италианският премиер.

На заседанието на Европейския съвет в четвъртък имаше "не просто несъгласие, а същинско и откровено противопоставяне" с германския канцлер Ангела Меркел, "тъй като ние изживяваме една криза, която отнема живота на много наши съграждани и предизвиква тежка икономическа рецесия. Аз съм представител на страна, която пострада много и не мога да си позволя да увъртам. В Италия, и в други страни-членки на ЕС, сме принудени да правим трагични избори. В Европа трябва да избегнем да правим трагични избори. Ако Европа не покаже, че е на висотата на това безпрецедентно предизвикателство, целият европейски проект рискува да изгуби, в очите на собствените ни граждани, основанието си да съществува".

На заседанието на Европейския съвет Конте е заявил пред другите лидери, че в момента Европейският механизъм за стабилност не е подходящ. Този механизъм "е инструмент, създаден за оказване на помощ на държави-членки, които имат финансови затруднения, свързани с асиметрични шокове. Коронавирусът обаче създава симетричен шок" и се отразява негативно на нашите икономически и социални системи по синхронен и напълно неочакван начин, изтъкна Джузепе Конте.

Според италианския лидер става дума за "нещо съвсем различно от кризата през 2008 г. Намираме се в критичен момент от европейската история", подчерта той.

Вижте още: 

Нужен е план как да живеем с коронавируса, а не как да се крием от него

Притчата за Содом и Гомор и праведниците

Крехката цивилизация

Близост по време на коронавирус

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още