Броят на заразените с коронавирус в Централна Европа и Русия остава рекордно висок

Увеличението е най-голямото от началото на епидемията в Словакия

| Свят, Коронавирус

Словакия за четвърти пореден ден отчита антирекорд на случаите на коронавирус за едно денонощие. Това сочат данни на словашкото здравно министерство, цитирани от световните агенции. Потвърдените нови инфекции са 522.

Увеличението е най-голямото от началото на епидемията в Словакия през март. От вторник, когато бяха регистрирани 338 нови случая, всеки ден се поставят нови антирекорди. Според официалната статистика заразените в Словакия са общо 8600, а 44 души са починали.

Поради влошаването на епидемичната обстановка премиерът Игор Матович обяви, че ще бъдат затегнати социалните ограничения - от октомври ще бъде намален разрешеният брой участници в обществени прояви, включително и в сватби. На събирания на открито няма дасе допускат над 200 души, а на закрито - повече от 100.

Близо до максимумите са и отчетените показатели в съседните Полша и Чехия. В Полша новите случаи са 1584 след рекордните 1587 само ден по-рано.

Общият брой на заразените с новия коронавирус там от началото на пандемията е 85 980, а свързаните с вируса смъртни случаи са 2424.

Полското министерство на здравеопазването заяви, че вероятно ще обяви нови ограничителни мерки, тъй като очаква броят на новите случаи на коронавирус да продължи да расте.

В Германия потвърдените инфекции се увеличават с 2507 до 282 730 според данните на Института "Роберт Кох". Това е и най-голямото нарастване по този показател от края на април. Жертвите са с девет повече и са общо 9452.

Гражданите на Германия, които пристигат в Литва, ще бъдат поставяни под двуседмична карантина, съобщи литовското министерство на здравеопазването. Мярката ще остане в сила в обозримото бъдеще.

Ограниченията важат и за пристигащите от Естония, Исландия, Полша и Сан Марино заради високите равнища на разпространение на коронавируса в тези страни. Пътуващите от тях ще трябва да се регистрират, след като пристигнат. В Литва днес бяха отчетени 111 случая на заразяване с коронавируса и така за трето поредно денонощие те са над 100. Заразените там от началото на пандемията са общо 2319, а починалите - 89.

В тази статистика насмалко да попаднат президентът на Литва Гитанас Науседа и премиерът Саулюс Сквернелис, след като двамата участваха в проява за откриване на паметник заедно с кмет, диагностициран вчера с коронавирус, но тестовете им са отрицателни.

Русия отчете 7523 нови случая на коронавирус, което е най-високата стойност на този показател от 22 юни. С това общият брой на заразените там вече е 1 143 571, съобщи руският оперативен щаб за борба с коронавируса. Смъртните случаи са 169 и така официалният общ брой на жертвите на коронавируса в Русия е 20 225.

Прочетете още