Броят на убитите при израелските въздушни удари в Източна Сирия достигна 57 души

| Свят

Броят на убитите при извършените тази нощ въздушни удари на Израел срещу позиции на правителствените войски и техните проирански съюзници в Източна Сирия нарасна до 57 души, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от ДПА.

Според центъра сирийските самолети са изстреляли 18 ракети по оръжейни складове и военни постове в околностите на градовете Дейр аз Зур и Ал Букамал до сирийско-иракската граница, убивайки най-малко 14 правителствени войници. Останалите жертви са от съюзените с тях проирански полувоенни части. "Това са най-смъртоносните израелски въздушни удари по Сирия от началото на войната там досега", каза директорът на СЦНПЧ Рами Абдел-Рахман пред ДПА. Според него сред жертвите има членове на иранската елитна Революционна гвардия и на ливанското шиитско движение "Хизбула".

Руски и американски бойни машини се преследваха в Сирия

При въздушната атака са били засегнати и позиции на "Бригадата Фатмиа" - въоръжена милиция, съставена главно от проирански афганистански бойци, добави той.

Сирийските държавни медии потвърдиха за израелските удари, без да съобщават данни за жертвите. Пресслужбата на израелската армия, цитирана от ТАСС, отказа днес да коментира съобщенията за въздушни удари в Източна Сирия.

Израелските атаки в Сирия се възприемат като опит да се попречи на Иран, който е главен съюзник на сирийския президент Башар Асад да засили военното си влияние в региона. Ирански войници, заедно със съюзени с тях въоръжени милиции от Ирак, Ливан и Афганистан, се бият редом със правителствените сили на Асад от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още