Британският регулатор защити бързината, с която е разрешил използването на ваксината на Пфайзер/Бионтех

Агенцията защити бързината, с която взе решение, като обясни, че е започнала да проучва данните за ваксината, предоставени от Пфайзер и Бионтех още в хода на изпитанията й върху хората

| Свят, Коронавирус

Британската Агенцията за регламентиране на лекарствата и здравните продукти увери, че когато бързо е разрешила употребата на ваксината на Пфайзер и Бионтех срещу коронавируса, го е направила, вземайки предвид всички норми за безопасност. Изявлението бе направено в отговор на критиките, че процесът на одобряване на ваксината е протекъл прекалено бързо, предаде Франс прес.

Великобритания първа в света одобри ваксината срещу Ковид-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“

"Нито една ваксина няма да бъде разрешена в Обединеното кралство, ако не отговаря на стандартите за сигурност, качество и ефикасност", заяви британският регулатор. "Всяка ваксина е обект на стабилни клинични изследвания, които отговарят на всички международни норми", допълни агенцията. 

Главният имунолог на САЩ Антъни Фаучи, който е член на кризисния щаб в Белия дом, създаден заради новия коронавирус, вчера каза, че британският регулаторен орган е прибързал, като е одобрил ваксината, но после се извини и каза, че има доверие във всичко, което прави Обединеното кралство.

Как ще протече първата кампания за ваксинация срещу Ковид-19 във Великобритания?

Днес говорител на британския премиер Борис Джонсън приветства тази промяна в мнението на Фаучи и припомни, че британската агенция вече е заявила, че е работила по одобряването на ваксината, спазвайки стриктно правилата и без да пренебрегва нито един аспект.

Ние бяхме абсолютно ясни, че ваксината е сигурна, имайки предвид строгите норми, по които е била оценявана от Агенцията за регламентиране на лекарствата и здравните продукти, заяви говорителят на британския премиер.

ЕС предупреди за рискове, свързани с прибързаното одобрение на ваксината на Пфайзер-Бионтек

Агенцията защити бързината, с която взе решение, като обясни, че е започнала да проучва данните за ваксината, предоставени от Пфайзер и Бионтех още в хода на изпитанията й върху хората, вместо да чака всички данни да бъдат събрани накрая и да ги проучва едва тогава.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още