Британски лекар: Част от положителните тестове за коронавирус не са верни

test

По време на гостуването си в британското радио talkRadio, д-р Майк Ийдън, бивш научен съветник в американската мултинационална фармацевтична корпорация Pfizer, изрази съмненията си, че голяма част от положителните тестове за коронавирус във Великобритания всъщност не са верни.

„Правителството знае, че PCR тестовете са много чувствителни. Като цяло всеки тест е направен така, че да индикира като позитивен определен показател. Това, което наистина ме ядосва, е че правителството или не знае какво е фалшиво положителна стойност, или ако знае, то не го заявява ясно”, коментира д-р  Ийдън.

Задължително е носенето на маски при пътуване с автомобил в Гърция

Той категорично отрича твърденията, че процентът на фалшиво положителните тестове в страната е 0. Докторът добавя, че ако тази стойност се равнява на дори 0,1%, то тогава повече от половината положителни тестове не са верни. Според него обаче този процент за страната е минимум 1, което значи, че повечето или всички положителни проби не са дали правилен резултат.

Д-р Майк Ийдън смята, че голяма част от положителните PCR тестове всъщност реагират позитивно при наличието на антитела от други вируси, прекарани преди време.

Знаем, че при хората, които вече са преболедували коронавируса и са се възстановили, PCR тестът отново дава положителен резултат. И това е така, защото тези тестове не търсят вирус, който в момента съществува в организма, а търсят определена част от генетичния код. Ако един тест открие наличието на вече мъртъв вирус, то той реагира на този вирус и дава положителен резултат”, коментира д-р Ийдън.

Проф. Начев: Това нещо е жестоко, имах нещастието да го преживея

Напоследък все повече млади хора дават положителни проби за коронавирус. Това е защото те са много по социално активни и не приемат толкова отговорно наложените мерки от самото начало. Тогава как така те не бяха първите, които да се заразят с този вирус? Чак сега, 6 месеца по-късно, се наблюдава ръст на случаите при младежи”, добавя той.

Д-р Майк Ийдън споделя още, че наскоро е чел научна публикация, според която, ако тестовете наистина дават фалшиво положителни резултати, то би трябвало процентното съотношение по възрасти да е относително еднакво.

В момента се случва точно това. В началото на пандемията само 2% от всички положителни проби бяха на хора под 20 години. Сега този процент е 19 и процентното съотношение по възрасти е равно, тоест или вирусът се разпространява равномерно, или, по-вероятното, се тества голям брой хора и тестовете дават фалшиви резултати”, заявява д-р Ийдън.

Замърсяването на въздуха увеличава с 15 процента смъртността от Ковид-19

С нарастването на броя заразени във Великобритания, страната се изправя пред риска от повторно затваряне. Как обаче може да се контролират фалшиво положителните PCR тестове и да се разбере какъв е реалният брой на заразените?

„Правителството трябва да признае, че тези тестове реагират на фалшиви стойности. Това за мен е ужасно, има огромно влияние върху хората. Ако не знаете какво е това – засрамете се. А ако знаете – трябва да го разкриете пред обществото”, призовава д-р Ийдън.

Според него най-правилното нещо, което може да се направи в момента, е всички пациенти, дали положителни проби, да бъдат изследвани отново, преди да бъдат включени в статистиката като заразени. Докторът смята, че ако те наистина са болни, то тестовете им отново ще дадат позитивен резултат при повторна проба.

Проф. Витанов: Над 2000 случая дневно сериозно застрашават здравната система

Мисля, че хората с фалшиво положителни резултати няма да дадат позитивна проба, ако бъдат тествани отново. Това е моят съвет към министъра – защо не го направи?”, пита той.

По отношение на повторно затваряне във Великобритания, докторът смята, че това би довело до много повече смъртни случаи, които не са свързани с Covid-19. Ограничаването на достъпа до медицински услуги отново би се отразило пагубно за хората със заболявания различни от коронавирус, коментира д-р Ийдън.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още