Британската икономика се възстанови до предпандемични нива

Икономиката на Обединеното кралство е с 0,7% над нивото си от февруари 2020 г.

| Свят, Бизнес

Британската икономика надхвърли нивото си отпреди пандемията, след като отбеляза силен растеж през ноември, сочат официални данни.

"Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,9% през ноември 2021 г. и за първи път е над нивото си отпреди пандемията от коронавирус", се казва в изявление на Службата за национална статистика.

Икономиката на Обединеното кралство е с 0,7% над нивото си от февруари 2020 г., добави службата.

Променяме посоката на британската икономика, заяви Борис Джонсън

"Удивително е да видим как размерът на икономиката се връща към предпандемичните нива през ноември - свидетелство за твърдостта и решителността на британския народ", заяви финансовият министър Риши Сунак.

Смятан за потенциален наследник на изпадналия в затруднение министър-председател Борис Джонсън, Сунак призова британците да си поставят бустерна инжекция, за да помогнат за запазване на икономическото възстановяване.

"Всички ние трябва да изиграем жизненоважна роля, за да защитим живота и работните места, и призовавам всеки да изпълни своята, като се подсили колкото се може по-скоро", каза той.

Британският премиер се извини, че е присъствал на парти по време на локдауна

Въпреки че икономиката на Обединеното кралство отбеляза силен растеж през ноември в сравнение с производството от едва 0,2% през октомври, това беше преди да се появи вариантът Омикрон.

"Почти сигурно БВП е спаднал през декември, тъй като домакинствата са се свили в отговор на варианта Омикрон“, отбеляза Самюъл Томбс, главен икономист за Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics.

Миналата седмица Британският консорциум за търговия на дребно предупреди, че ограниченията, наложени след Омикрон, са "изтрили" голяма част от скорошното възстановяване на британските магазини. Все пак британските супермаркети успяха да избегнат сериозни последици, тъй като Омикрон увеличи търсенето на стоки за празненства вкъщи. Супермаркетът Tesco, най-големият британски търговец на дребно, повиши в четвъртък прогнозата си за годишната печалба, след като отчете 3,2% увеличение на продажбите през празничния период.

Междувременно Джонсън се бори за политическото си бъдеще, тъй като възмущението нарасна след закъснялото му извинение за присъствието на парти по време на блокадата и след като се появи нов доклад за други шумни събирания в офиса му.

„Това се случва в момент, когато перспективите пред британската икономика са "помрачени от отсъствия по болест, прекъсване на веригата за доставки и криза в разходите за живот на домакинствата", заяви Алпеш Паледжа, водещ икономист в КБИ, основната британска бизнес лобистка група.

Икономиките се борят с високата от десетилетия инфлация, която принуждава централните банки да повишават лихвените проценти, включително Английската централна банка, която миналия месец повиши основната си цена на заемите до 0,25%. Лихвата беше увеличена от рекордно ниското ниво 0,1%. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още