Бразилия изсече медал в чест на 90-та годишнина на статуята на Христос Спасител

На лицевата страна е изобразен паметникът, извисяващ се над южната част на града на фона на очертанията на бреговата ивица на залива Гуанабара

| Свят, Култура, Любопитно

Бразилският монетен двор изсече възпоменателен медал в чест на 90-та годишнина от поставянето на световноизвестната статуя на Христос Спасител на планината Корковадо в Рио де Жанейро, съобщи порталът UOL, цитиран от ТАСС.

На лицевата страна е изобразен паметникът, извисяващ се над южната част на града на фона на очертанията на бреговата ивица на залива Гуанабара и връх "Захарна глава" - другите символи на Рио де Жанейро.

В горната част са посочени годините на поставяне на статуята и на изсичането на медала, както и надписи "Христос Спасител" и "90 години".

Не пуснаха бразилския президент на футболен мач, защото не е ваксиниран

На обратната страна също е паметникът, но погледнат от друг ъгъл. Надписът най-отгоре гласи: "Прегръщайки света".
Изсечени са общо 2590 медала: 90 от тях са златни, 200 са сребърни, 300 са бронзови и 2000 са изработени от медно-никелова сплав.

Сувенирът може да бъде закупен от уебсайта на бразилския монетен двор.

Златният възпоменателен медал струва 3700 бразилски реала (около 670 щатски долара според актуалния обменен курс), сребърният е 647 реала (117 щатски долара), бронзовият - 145 реала (26 щатски долара), този от медно-никеловата сплав - 60 реала (11 щатски долара).

Парламентът на Бразилия блокира промените в изборната система

Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, един от символите на Бразилия, е висока 38 м и е открита през октомври 1931 г. От 2007 г. е включена в списъка на новите седем чудеса на света.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още