Вижте кои мерки се облекчават от понеделник

Божков: Можете да ме наричате най-големият данъкоплатец, колекционер и дарител в спорта

| България, Общество

Лидерът на партия "Българско лято" и кандидат за депутат Васил Божков изрази посредством право на отговор до медиите недоволството си, че в публичното пространство е наричан "укриващият се бизнесмен", "обвиняемият бизнесмен, който се укрива в Дубай" или "беглец от правосъдието". 

Той разпространи правото си на отговор до медиите. Ето пълния текст на обръщението: 

С  търпение наблюдавах как в продължение на повече от година медиите, включително и такива, които се приемат за уважавани, нарушават основни принципи в журналистиката и си позволяват груба и тенденциозна манипулация.

Божков отива на избори с партията, издигнала Евгения Банева за евродепутат

В текстове, в които споменават името ми, неизменно присъства “укриващият се бизнесмен” или “обвиняемият бизнесмен, който се укрива в Дубай”, а някои стигат дори още по-далеч, наричайки ме “беглец от правосъдието”. Това са същите медии, които постоянно настояват, че България е или трябва да бъде правова държава по стандартите на цивилизования свят. В правовата държава всеки е невинен до доказване на противното.

Срещу мен първо бяха повдигнати обвинения, после се търсеха доказателства. Досега не са намерили нищо. Няма и как да намериш нещо, което не съществува.

Срещу мен, моето семейство, моите бизнеси и уникалната от гледна точка на културно-историческа стойност колекция, бе извършена безпрецедентна показна атака, нарушаваща грубо правовия ред. Бяха нарушени всички закони, както и самата Конституция. Брутално бяха погазени и основни човешки права, регламентирани в съответните международни договори, които България е ратифицирала и които имат преимущество над вътрешните правни норми. Виновните за това ще си понесат последствията.

Антикорупционната комисия поиска отнемане на имущество на Божков и съпругата му

Манипулацията с “укриващия се бизнесмен” отива дори по-далеч. Защото това е лъжа. А “уважаваните” медии трябва да имат поне претенцията, че не разпространяват лъжи.

Никога и от никого не съм се крил. Още по-малко съм бягал. Напуснал съм територията на България по законоустановения ред. Нещо повече, подал съм лично сигнал до прокуратурата и всички компетентни институции за рекет и изнудване с доказателства за най-голямата корупционна схема по върховете на държавата. Там е посочен и адресът ми в Дубай. Всеки, който ме е потърсил, ме е намерил, а всяка медия, която е пожелала, се е свързала с мен. Тенденциите и внушенията са особено опасни и добре платени, когато наближават избори. Всеки свързан с политика и медии е наясно с този факт.

Аз не съм извън България по свой избор.

Аз съм българин. И обичам България. Има много хора, които са инвестирали в спорт повече от мен. Но не и в България.

Васил Божков предложи коалиция на Слави Трифонов, той отказа

Има много хора, които са платили повече данъци от мен. Но не и българи. Няма нито един човек по света, който да е направил повече за опазването на културно-историческото наследство на България от мен.

Можете да ме наричате най-големият данъкоплатец, можете да ме наричате най-големият колекционер, можете да ме наричате най-големият дарител в спорта. Това са фактите.

Другото са манипулации, с които се включвате в хора на онези, които погазват правовия ред и рушат напълно умишлено законността в България. Тези, които използват върху вас и бизнесите ви същите бухалки. Почти не се сещам за собственик на малкото останали независими медии, който да не е бил в даден момент ударен от хунтата. Не съм прочел да наричате нито един от тях “обвиняаемият /подсъдимият/ осъденият бизнесмен и собственик на нашата медия”.

#БъдетеЗдрави

Васил Божков

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още