Борисов в интервю пред ФАЦ: В България няма македонско малцинство

Борисов сравнява жената, която вероятно е направила снимките на шкафчето с пари и злато, с Мата Хари - прочутата холандска стриптизьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война. 

| България, Политика

Единствената държава, която би искала да започне преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония, дори повече от Германия, е България, но за мен беше голяма изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент за България повдигна въпроса за предполагаемото македонско малцинство в България, заяви българският президент Бойко Борисов в интервю за „Франкфуртер Алгемайне цайтунг”, цитирано от БГНЕС.

„В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство трябва да има в България? Не познавам такова малцинство. От резолюцията разбрах, че има такова нещо. И тъй като българските социалисти в ЕП подкрепиха резолюцията, очевидно и те смятат, че такова малцинство живее у нас. Вместо да водим позитивен дебат по европейския път на Република Северна Македония, сега се фокусираме върху съвсем различен дебат. Искам да спомена, че наистина бях разстроен от посоката, в която се развиха събитията”, каза Борисов пред ФАЦ.

Борисов подчертава, че е възможен компромис със Северна Македония, но казва, че е необходимо да се знае историята.

„Българските комунисти и Комунистическият интернационал, контролирани от сталинистка Москва, искаха по идеологически причини след Втората световна война насилствено да превърнат българите в Македония в македонци. Българите там бяха принудени да се наричат македонци. Ако сега в процеса на присъединяване към ЕС има определени неверни твърдения и аз не реагирам, моите политически опоненти ще кажат: Борисов продава българската история и се поддава на натиска на европейските партньори”, каза българският премиер в интервюто.

За президента Румен Радев

„Въпреки всичко, в този случай трябва да се възхищавам на извършителите колко добре са го подредили. Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба“, каза Борисов за държавния глава заради предполагаемата връзка на хора от администрацията му със снимките с пачки и златни кюлчета, информира „Дневник“.

Премиерът за записите: Хората на Радев ме сготвиха

Борисов сравнява жената, която вероятно е направила снимките, с Мата Хари - прочутата холандска стриптизьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война. 

В интервюто той говори много повече за личния си живот и от обяснението му за това как може да са направени снимките и видеото се разбира, че не поставя под съмнение автентичността им и има представа кога са направени - твърди, че "през последните 2-3 години, най-вероятно през 2017 г." 

Борисов твърди, че "планът е подготвян от години и всичките ми реформи само подтикнаха враговете ми да действат".

Връзката на Божков с протестите

В интервюто Борисов също така отново свързва протестиращите с бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков. Попитан дали не е обида към протестиралите през лятото да бъдат сочени като "дистанционно контролирани инструменти на олигарх в изнание", той казва, че самият Божков се е посочил като контролиращ протестите в "законно подслушани" от прокуратурата записи.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още