Борисов призова Слави Трифонов да започне да реди кабинет (обзор)

Премиерът пак заговори за свикване на Велико Народно събрание, ако новият парламент не успее да одобри правителство

Премиерът Бойко Борисов призова Слави Трифонов да започне да реди състава на новото българско правителството. От ГЕРБ ще предложат вариант на управление, но очакват той да не бъде одобрен и мандатът за съставяне на кабинет да бъде връчен на втората по изборен резултат партия „Има такъв народ”. Борисов обеща десет дежурни депутати от ГЕРБ, които да подкрепят новото управление, за да бъде държавата стабилна.

Борисов: Време е за отговорност за стабилността на държавата!

Бойко Борисов вече не предлага на опонентите си да съставят експертно правителство, което да управлява до декември, а смята да предложи отново кабинет на ГЕРБ. Мотивът - голямата подкрепа, която получили от избирателите си.

„Ние с нашия опит, експертиза, и 10 % пред следващите, сме длъжни заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Ние ще предложим, те няма да го изберат. Оттук нататък с над половин милион избиратели, колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе да си поеме отговорност. За това най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството. Така че, да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Нещо повече, ако толкова им е нужно за нещо - съм готов да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят.“

Слави Трифонов да си поеме отговорност, призова Борисов

Бойко Борисов обвини останалите партии, които влизат в Народното събрание в безотговорност и припомни позицията си, че предсрочни избори ще струват скъпо и не са добро решение. Той отново заговори и за свикване на Велико Народно събрание.

„Виждам огромна безотговорност в другите политически партии. Някои дори стигат до там, че след като похарчихме 150 милиона лева за изборите, изпитват желание за нови избори. Защото е много лесно да критикуваш.  Ето сега, антиГЕРБ, антиСДС, антипатриотичен фронт политически партии имат прекрасна възможност в парламента с много стабилно мнозинство, не им трябват нови избори, новите избори не са решение. Въобще не ни е страх, партията е в прекрасна форма, ето ви решение - нали всички говориха за Велико Народно събрание и мажоритарни избори. Събира се това Събрание сега, гласуваме свикване на ВНС. Нека президентът Радев неговия проект на Конституция, не нашия, неговия проект да внесе, това Събрание да го реши, свикваме ВНС. Решаваме всички проблеми, защото там всичките гласове са мажоритарни и започваме на чисто“, каза Борисов.

На няколко пъти пред министрите от настоящото правителство Борисов подчерта, че ГЕРБ остава първа политическа сила и се оплака, че заради гласовитостта на останалите партии не могат да се зарадват на победата си.

Прочетете още