Борис Джонсън посрещна Джо Байдън в морския курорт Карбис бей

Преди срещата на върха на Г-7

| Свят, Любопитно

Британският премиер Борис Джонсън посрещна днес президента на САЩ Джо Байдън в английския морски курорт Карбис бей преди срещата на върха на Г-7, предадоха световните агенции.

"Всички сме очаровани да Ви видим", обърна се Джонсън към Байдън.

"Това е страхотно, не искам да се връщам у дома", заяви на свой ред американският президент, възхитен от гледката, докато се разхождаше заедно с жена си Джил, Джонсън и неговата съпруга Кари.

Първото пътуване в чужбина на Байдън включва серия от срещи

Първата дама на САЩ беше с черно сако, на което пишеше на английски "Любов". Това напомни за съпругата на предишния американски президент Доналд Тръмп Мелания, която по време на визита в тексаски град на границата с Мексико през 2018 г. носеше сако с надпис "На мен наистина не ми пука, а на вас?", отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ и британският премиер ще имат двустранни разговори преди започващата утре срещата на върха на седемте най-развити икономики в света.

Двамата планират да подпишат т. нар. нова Атлантическа харта, в която ще поемат ангажимент да защитават принципите, ценностите и институциите на демокрацията и на отворените общества.

Оригиналната Атлантическа харта е подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и американския президент Франклин Рузвелт през август 1941 г. Тя е смятана за крайъгълен камък на специалната трансатлантическа връзка между Великобритания и САЩ.


Предшественичката на Джонсън на премиерския пост Тереза Мей подари през 2019 г. копие от хартата на Доналд Тръмп, но това не му попречи после открито да я критикува и да говори с пренебрежение за нея, отбелязва още Асошиейтед прес.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още